17. Yüzyıl Hollanda Resim Sanatında Yiyecek-İçecek Öğeleri: Portre, Tür ve Ölüdoğa Sanatından Örneklerle
No Thumbnail Available
Date
2017
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
17. yüzyılda Hollanda'da yaşanan siyasi, ekonomik, dini ve sosyal değişiklikler bölgeninsanat anlayışında değişimlere neden olmuştur. Protestanlar'ın kiliselerdeki İncilsahnelerinin tasvir edildiği eserlere karşı çıkmasıyla sanat, dinsel olandan din dışınaevrilmiştir. Bu nedenle, dini sanat eserleri ile geçimini sağlayan sanatçılar büyük geçimsıkıntısı yaşamaya başlamışlardır. Hollanda'nın Altın Çağı olarak isimlendirilen budönemde sanatta günlük yaşamdan sahneler yer bulmaya başlamıştır. Bu dönemde üretileneserler arasında tavernalarda, pazarlarda, mutfaklarda ve çeşitli kutlamalardaki insanlarınyiyecek-içecek öğeleriyle kuşatılmış portreleri bulunur. Bu anlamda yiyecek ve içecek,Hollandalı sanatçıların krizden çıkmasında önemli bir kaynak olmuştur. Balıkçılık, ticaretve imalat ile beraber görülen yiyecek-içecek ve baharat zenginliği sanatçıların eserlerineyansımıştır. Yeni sanat anlayışının ortaya çıkardığı portre, tür (janr) ve ölüdoğa resimtürleri sayesinde dönemin yeme-içme dünyası hakkında geniş bilgi sahibi olmak mümkünolmuştur. Bu çalışma resim sanatına ait sayısız eserin verildiği 17. Yüzyılda Hollanda'daeser veren büyük ustalardan Frans Hals, Jan Steen, Job Berckheyde, Johannes Vermeer veWillem Claesz. Heda'nın yeme-içme dünyasına ışık tutan portre, tür ve ölüdoğaresimlerini sosyal ve imgesel bağlamda incelemeyi amaçlamıştır
Description
Keywords
Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm, Beslenme ve Diyetetik, Sanat
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
3
WoS Q
Scopus Q
Source
Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Volume
5
Issue
1
Start Page
76
End Page
95