17. Yüzyıl Hollanda Resim Sanatında Yiyecek-İçecek Öğeleri: Portre, Tür ve Ölüdoğa Sanatından Örneklerle

No Thumbnail Available

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

17. yüzyılda Hollanda'da yaşanan siyasi, ekonomik, dini ve sosyal değişiklikler bölgeninsanat anlayışında değişimlere neden olmuştur. Protestanlar'ın kiliselerdeki İncilsahnelerinin tasvir edildiği eserlere karşı çıkmasıyla sanat, dinsel olandan din dışınaevrilmiştir. Bu nedenle, dini sanat eserleri ile geçimini sağlayan sanatçılar büyük geçimsıkıntısı yaşamaya başlamışlardır. Hollanda'nın Altın Çağı olarak isimlendirilen budönemde sanatta günlük yaşamdan sahneler yer bulmaya başlamıştır. Bu dönemde üretileneserler arasında tavernalarda, pazarlarda, mutfaklarda ve çeşitli kutlamalardaki insanlarınyiyecek-içecek öğeleriyle kuşatılmış portreleri bulunur. Bu anlamda yiyecek ve içecek,Hollandalı sanatçıların krizden çıkmasında önemli bir kaynak olmuştur. Balıkçılık, ticaretve imalat ile beraber görülen yiyecek-içecek ve baharat zenginliği sanatçıların eserlerineyansımıştır. Yeni sanat anlayışının ortaya çıkardığı portre, tür (janr) ve ölüdoğa resimtürleri sayesinde dönemin yeme-içme dünyası hakkında geniş bilgi sahibi olmak mümkünolmuştur. Bu çalışma resim sanatına ait sayısız eserin verildiği 17. Yüzyılda Hollanda'daeser veren büyük ustalardan Frans Hals, Jan Steen, Job Berckheyde, Johannes Vermeer veWillem Claesz. Heda'nın yeme-içme dünyasına ışık tutan portre, tür ve ölüdoğaresimlerini sosyal ve imgesel bağlamda incelemeyi amaçlamıştır

Description

Keywords

Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm, Beslenme ve Diyetetik, Sanat

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

3

WoS Q

Scopus Q

Source

Journal of Tourism and Gastronomy Studies

Volume

5

Issue

1

Start Page

76

End Page

95