Sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin menstrüasyon problemleri ile beslenme düzenleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

No Thumbnail Available

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma, Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin menstrüasyon problemleri ile beslenme düzenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 18-29 yaş aralığında toplam 245 kız öğrenci katılmıştır. Daha erken menarşa sahip olan, menstrüasyonu düzensiz olan, öğün atlayan ve sigara, alkol tüketen öğrencilerde menstrüasyon semptom şiddetinin, genel yakınmaların, ağrı belirtilerinin arttığı ve baş etme yöntemlerine başvurdukları görülmüştür. Günlük tüketilen sigara miktarı arttıkça ağrı belirtilerinin arttığı görülmüştür. Alkol tüketim miktarı ile herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Fiziksel aktivite yapan öğrencilerde menstrüasyon semptom şiddetinin, genel yakınmaların, ağrı belirtilerinin arttığı ve baş etme yöntemlerine başvurdukları görülmüştür. Çalışmada literatürden farklı sonuçlar elde edilmiştir. Sebebi aşırı egzersiz, düşük vücut ağırlığı gibi diğer faktörler olabilir. BKİ arttıkça öğrencilerde menstrüasyon semptom şiddetinin, genel yakınmaların, ağrı belirtilerinin arttığı görülmüştür. Akdeniz Diyeti Kontrol Listesi düzeyleri incelendiğinde öğrencilerin Akdeniz Diyetine bağlılıklarının %40,8'inin yüksek, %33,1'inin orta ve %26,1'inin düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Akdeniz Diyetine bağlılık azaldıkça öğrencilerde menstrüasyon semptom şiddetinin, genel yakınmaların, ağrı belirtilerinin arttığı ve baş etme yöntemlerine başvurdukları görülmüştür. Öğrencilerden menstrüasyon öncesi, sırası ve normal dönem olmak üzere 24 saatlik 3 günlük besin tüketim formu doldurmaları istenmiştir. Toplam enerji, makro ve mikro besin ögesi alımlarının dönemsel olarak değiştiği, en çok menstrüasyon öncesi dönemde, lif alımının ise en çok menstrüasyon sırasındaki dönemde arttığı saptanmıştır.
This study was carried out to examine the relationship between menstruation problems and nutrition patterns of the students of the Faculty of Health Sciences. A total of 245 female students between the ages of 18-29 participated in the study. It was observed that the severity of menstruation symptoms, general complaints, and pain symptoms increased in students with earlier menarche, irregular menstruation, skipping meals, and consuming cigarettes and alcohol, and they resorted to coping methods. It was observed that as the amount of cigarettes consumed daily increased, the symptoms of pain increased. No relationship was found with the amount of alcohol consumption. It was observed that the severity of menstruation symptoms, general complaints, and pain symptoms increased in physical activity students and they resorted to coping methods. Different results were obtained from the literature. Due to excessive exercise, There may be other factors such as low body weight. It was observed that the severity of menstruation symptoms, general complaints, and pain symptoms increased in students as BMI increased. When the Mediterranean Diet Checklist levels were examined, it was determined that 40.8% of the students' adherence to the Mediterranean Diet was high, 33.1% moderate and 26.1% low. As adherence to the Mediterranean Diet decreased, it was observed that the severity of menstruation symptoms, general complaints, and pain symptoms increased and they resorted to coping methods. Students were asked to fill in a 24-hour 3-day food consumption form before, during and after menstruation. It was determined that total energy, macro and micro nutrient intakes changed periodically and increased mostly in the premenstrual period.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

132