Crohn Hastalığı ve Beslenme Tedavisi

No Thumbnail Available

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

İnflamatuar bağırsak hastalıklarından biri olan Crohn, remisyon ve alevlenme evreleri ile seyreden, etiyolojisinde çeşitli faktörlerin rol oynadığı otoimmün bir hastalıklıktır. Çevresel etmenler ile ortaya çıkan bu hastalıkta, beslenme alışkanlıklarının etkisinin önemli olduğu düşünülmektedir. Crohn hastalığında, beslenme önerilerine ait kanıt düzeyinde net sonuçlar olmasa da beslenme şekli ve alışkanlıklarının, hastalığın relapslarında etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Özellikle malnütrisyon açısından risk altında olan Crohn hastalarında, tanı aldıktan sonra malnütrisyon taraması yapılmalıdır. Bu taramada, beslenme durumunun değerlendirilmesinde kalsiyum, demir, B12 vitamini, folat, çinko, magnezyum, A vitamini, albümin, prealbümin ve D vitamininin kontrol edilmesi önerilmektedir. Şiddetli ishal durumunda çinko, selenyum ve potasyumda kayıplar daha da artabilmektedir. Özellikle protein enerji malnütrisyonunun gelişmesi ve inflamasyona bağlı hipermetabolizmanın varlığı, hastaların nütrisyonel destek tedavisi almasını gerektirebilir. Enteral ya da parenteral beslenme ile sağlanacak nütrisyonel destek tedavisi malnütrisyonun tedavi edilmesi ve önlenmesinde, remisyonun sağlanmasında, akut atakların önlenmesi ve azaltılmasında etkilidir. Ayrıca yaşam kalitesinin artırılmasını destekleyici olabilmektedir. Protein ve enerji yetersizliği olan Crohn hastalarında, nütrisyonel destek tedavisine başlanılması önerilir. Remisyon dönemine geçildiğinde hasta normal diyet ile beslenebilir. Ancak bu diyet tedavisi hastaya özgü olmalıdır. Crohn hastalarının iyi bilgilendirilip eğitilmesinin, hem remisyon sürecinin uzatılmasında hem de akut atakların önlenmesi ve süresinin azaltılmasında etkili ve önemli olduğu düşünülmektedir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

0

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi

Volume

5

Issue

2

Start Page

306

End Page

312