Ekmek üretim işletmesinde standart maliyet sistemi uygulaması

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Gıda sektöründe birincil tüketim ürünü olan ekmeğin, üretim girdilerinin belli standartlar ile üretime yönlendirilmesi durumunda oluşan maliyetlerin örneklem ürün ile çalışılarak hesaplanmasının yapılmasıdır. Üretimi yapılan ekmeğin üretim aşamaları, malzeme giderleri, işçilik giderleri ve diğer giderler maliyet muhasebesi standart maliyet yöntemi uygulanır. Oluşan maliyetlerin hesaplanması ve bir örnek ürünün işletmeye toplam mamul maliyetinin hesaplanması yapılmıştır. Böylece yapılacak bir ekmek üretiminde ihtiyaç duyulan girdiler ve bunun sonucunda ortaya çıkacak birim maliyetin ne olacağının tespiti yapılmıştır.
Calculation of the costs incurred when the production inputs of bread, which is the primary consumption product in the food sector, are directed to production with certain standards, by working with sample products. The production stages of the bread, material expenses, labor expenses and other expenses cost accounting standard cost method is applied. Calculation of the costs incurred was calculated by calculating the total product cost of a sample product to the enterprise. Thus, the inputs needed in the production of a bread to be made and the unit cost that will arise as a result of this have been determined.

Description

Keywords

İşletme, Ekmek, Gıda sektörü, Maliyet, Business Administration, Bread, Maliyet sistemleri, Food sector, Cost, Standart maliyet, Cost systems, Standart maliyet muhasebesi, Standart cost, Standart cost accounting, Üretim işletmeleri, Production companies

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

82