Obezite ve diyabette yeme farkındalığı
No Thumbnail Available
Date
2019
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Son dönemde çocuk ve yetişkin şişmanlıklarındaki eş zamanlı artış 21. yüzyılın en önemli toplumsal salgını haline gelmiştir. Yeme farkındalığı ile yeme davranışına verilen dikkat arttırılarak, daha sağlıklı besin seçimleri yapılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı diyetisyen görüşmesinin yeme farkındalığı üzerine etkilerini araştırmak, obez ve/veya diyabetli bireylerdeki yeme farkındalığı puanlarını kıyaslamaktır. Araştırma, Mart 2019 ve Nisan 2019 tarihleri boyunca Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanenin diyet polikliniğine başvuran 18 yaş üstü ve gebe olmayan, araştırmaya katılmayı kabul eden kadın ve erkek 205 katılımcı üzerinde yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında, Framson ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve güvenilirliği yapılan özgün adı Mindful Eating Questionnare (MEQ) olan 28 soruluk ölçeğin Türkçeye uyarlanmış 30 soruluk versiyonu, yeme farkındalığı ölçeği-30 (YFÖ-30) kullanılmıştır. Araştırma boyunca katılımcılara yeme farkındalığı ölçeği (YFÖ-30) diyetisyen görüşmesi öncesi uygulanmış, ölçek toplam puan üzerinden çalıştırarak daha önce diyetisyen görüşmesi yapan ve yapmayan bireylerin yeme farkındalığı puanları kıyaslanmıştır. Bunun için YFÖ-30 ölçeğinin önüne, araştırmacı tarafından konu hakkında yapılan çalışmalardan yararlanılarak hazırlanmış bir anket eklenmiştir. Diyetisyenle görüşen katılımcıların yeme farkındalığı puan ortalaması (3,09±0,46) ile diyetisyenle görüşmeyen katılımcıların yeme farkındalığı puan ortalaması (3,07±0,42) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir, (p>0,05). Ancak beden kütle indeksi 30'un üzerinde olan ve diyetisyenle bir kez görüştüğünü belirten katılımcıların yeme farkındalığı puan ortalaması (3,18±0,40), birden fazla görüştüğünü belirten katılımcıların yeme farkındalığı puan ortalaması (2,89±0,45) ile düzenli diyetisyen görüşmesi yaptığını belirten katılımcıların yeme farkındalığı puan ortalaması (3,12±0,54) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir. Sonuç olarak diyetisyen görüşmesi obez bireylerin yeme farkındalığında anlamlı artışlara neden olabilmektedir.
The simultaneous increase in child and adult obesity has become the most important social epidemic of the 21st century. By increasing the awareness given to eating behavior and eating behavior, healthier food choices can be made. The aim of this study was to investigate the effects of dietician interview on mindfull eating and to compare mindfull eating scores in obese and / or diabetic individuals. The research was conducted during March 2019 and April 2019. Sadi Konuk Training Research The study was conducted on 205 male and female participants over 18 years of age who were not pregnant and who accepted to participate in the study. The 30-item version of the 28-item scale, Mindful Eating Questionnare (MEQ), developed by Framson et al. During the study, the Mindful Eating Questionnare (YFÖ-30) was applied before the dietician interview, and the scale was compared with the mindfull eating scores of the individuals who did and did not have a dietician interview by running on the total score. For this purpose, a questionnaire was added to the YFÖ-30 scale which was prepared by the researcher. There was no statistically significant difference between the mean mindfull eating score (3.09±0.46) of the participants who met the dietitian and the mean mindfull eating score (3.07±0.42) of the participants who did not interview the dietitian, (p> 0.05). However, the mean score of the mindfull eating score of the participants whose body mass index was above 30 and stating that they met the dietician once (3.18±0.40), the mean of mindfull eating score of the participants who stated that they had more than one meeting (2.89±0.45) and the mindfull eating score of the participants who stated that they had a regular dietitian interview There was a statistically significant difference between the mean (3.12±0.54). In conclusion, dietician interview may cause significant increases in obese individuals' eating awareness.
The simultaneous increase in child and adult obesity has become the most important social epidemic of the 21st century. By increasing the awareness given to eating behavior and eating behavior, healthier food choices can be made. The aim of this study was to investigate the effects of dietician interview on mindfull eating and to compare mindfull eating scores in obese and / or diabetic individuals. The research was conducted during March 2019 and April 2019. Sadi Konuk Training Research The study was conducted on 205 male and female participants over 18 years of age who were not pregnant and who accepted to participate in the study. The 30-item version of the 28-item scale, Mindful Eating Questionnare (MEQ), developed by Framson et al. During the study, the Mindful Eating Questionnare (YFÖ-30) was applied before the dietician interview, and the scale was compared with the mindfull eating scores of the individuals who did and did not have a dietician interview by running on the total score. For this purpose, a questionnaire was added to the YFÖ-30 scale which was prepared by the researcher. There was no statistically significant difference between the mean mindfull eating score (3.09±0.46) of the participants who met the dietitian and the mean mindfull eating score (3.07±0.42) of the participants who did not interview the dietitian, (p> 0.05). However, the mean score of the mindfull eating score of the participants whose body mass index was above 30 and stating that they met the dietician once (3.18±0.40), the mean of mindfull eating score of the participants who stated that they had more than one meeting (2.89±0.45) and the mindfull eating score of the participants who stated that they had a regular dietitian interview There was a statistically significant difference between the mean (3.12±0.54). In conclusion, dietician interview may cause significant increases in obese individuals' eating awareness.
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Beslenme, Nutrition and Dietetics, Diabetes mellitus, Nutrition, Farkındalık, Diabetes mellitus, Awareness, Obezite, Obesity