Sleeve gastrektomi sonrası ilk 6 ayda besin öğeleri alımının biyokimyasal parametrelere etkisi

No Thumbnail Available

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), insanlarda kilo fazlalığı ve obeziteyi sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır. Dünya genelinde her geçen gün fazla kilolu ve obez birey prevelansı artmaktadır. Obezitenin giderek artan bir halk sağlığı sorunu haline gelmesi hem fazla kilolu ve obez bireyleri hem de uzmanları tedavi arayışına yöneltmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, Sleeve Gastrektomi (SG) sonrası ilk 6 ayda olası besin öğesi ve protein yetersizliğini belirlemek ve biyokimsayal parametrelere etkisini saptamaktır. Bu araştırma, SG ameliyatı olmuş ve ameliyat sonrası en az 6 ay araştırmacı uzman diyetisyen takibinde olan 102 hastada yapılmış müdahale çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini 13/07/2017- 06/01/2018 tarihleri arasında Şişli Florence Nightingale Hastanesi Genel Cerrahi polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası, hekim tarafından ameliyat onayı alan ve ameliyat sonrası en az 6 ay diyetisyen takibini sürdüren hastalar oluşturmuştur. Hastaların ameliyat öncesi ve ilk 6 ay boyunca antropometrik ölçümleri, 3 günlük besin tüketimleri alınmış ve biyokimyasal bulguları takip edilmiştir. Ameliyat sonrası ilk 6 ayda hastaların vücut ağırlıklarında %27,4 oranında azalma görülmüştür. Vücut ağırlığındaki azalma ile vücut yağ oranındaki ve Beden Kütle İndeksindeki (BKİ) düşüş anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Hastaların besin öğelerinden kalsiyum, demir, çinko minerallerinin, folat, B1, D ve C vitaminlerinin gereksinimlerinin diyetle karşılanamadığı; fosfor, B12 vitamini ve diyet kolesterolünün gereksiniminin üzerinde olduğu saptanmıştır. SG sonrası ilk ay whey protein tozu kullanan ve kullanmayan hastaların,6 aylık süreçteki serum total protein seviyelerinde anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Ameliyat sonrası multidisipliner ekip ve düzenli takip ile hastaların obezite tedavisinin sürdürülebilir olması için yaşam tarzı haline getirilmesi ve aktif yaşamla desteklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
The World Health Organization (WHO) defines the weight gain and obesity as an abnormal or excessive fat accumulation in the body to the extent that it will cause impairs in the human body. Over the world, the prevalence of overweight and obese individuals is constantly increasing. Obesity is becoming an ever-increasing public health problem, leading both overweight and obese individuals and specialists to seek treatment. This thesis aims to determine the possible nutrient and protein deficiency in the first 6 months after Sleeve Gastrectomy (SG) and to determine its effect on biochemical parameters. This study was an intervention study in 102 patients who had undergone SG and followed by a registered dietician for at least 6 months postoperatively. The sample of the study includes the patients who are aged 18-65 and applied to Şişli Florence Nightingale Hospital General Surgery policlinic between 13/07/2017-06/01/2018, who had surgery approval by the doctor and continued dieticians follow-up for at least 6 months postoperatively. Anthropometric measurements, 3-day food intake, and biochemical findings were followed pre-operatively and during the first 6 months. There was a 27.4% decrease in body weight in the first 6 months after surgery. The decrease in the body weight and body fat ratio and decrease in BMI were found significant (p<0.05). Dietary intake of calcium, iron, zinc minerals, folate, B1, D and C vitamins cannot be provided by diet; phosphorus, vitamin B12 and dietary cholesterol are above the requirement. The difference in serum total protein levels between 6 months of treatment and the patients who did not use whey protein powder in the first month after SG was significant (p<0,05). It should be noted that post-operative multidisciplinary team and regular follow-up are necessary for patients to regulate their lifestyle and for their obesity treatment to be sustainable.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

133