Premenopoz ve postmenopoz dönemdeki kadınların yeme farkındalığı, yaşam kalitesi ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Abstract
Bu araştırma Ocak 2019 – Mart 2019 tarihleri arasında Tekirdağ Kapaklı Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniğine başvuran 19-65 yaş arası premenopoz ve postmenopoz dönemdeki kadınların beslenme alışkanlıklarının saptanması, yaşam kalitesi ve yeme farkındalıklarının değerlendirilerek ilişkilendirilmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırmaya, 50'si (%48,1) premenopoz, 54'ü (%51,9) postmenopoz olmak üzere toplam 104 kadın katılmıştır. Katılımcıların kişisel özellikleri, genel sağlık bilgileri anket formu ile sorgulanmış ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Beslenme durumlarının saptanması amacıyla 3 günlük besin tüketim kaydı alınmıştır. Yeme farkındalığını ölçmek için geliştirilen Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30) , yaşam kalitesini ölçmek amacıyla Kısa Form-36 (SF-36) Yaşam Kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Bireylerin yaş ortalaması 51,9±5,6 (premenopozlar 49,2±4,9, postmenopozlar 54,5±5,1) olarak belirlenmiştir (p=0,000). Premenopoz kadınların beden kitle indeksi(BKİ) değerleri 29,8±4,6, postmenopoz kadınların 32±5,1 olarak hesaplanmıştır ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemlidir (p=0,03). Bireylerin enerji, protein, yağ ve karbonhidrat alım düzeyleri önerilen alım düzeyi ile karşılaştırıldığında önerilen değerler arasında olduğu belirlenmiştir. Postmenopoz kadınların premenopozlara göre YFÖ-30 farkındalık alt grup puanları daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,019). Postmenopoz kadınların premenopozlara göre SF-36 yaşam kalitesi fiziksel rol kısıtlamaları alt grup puanları daha düşük ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,031). Bireylerin BKİ değerleri ile yeme farkındalığı arasında negatif yönde bir ilişki (r = -0,276; p=0,005), benzer şekilde BKİ değerleri ile yaşam kalitesi arasında da negatif yönde bir ilişki saptanmıştır (r = -0,334; p=0,001). BKİ arttıkça yaşam kalitesi azalmaktadır. Sonuç olarak; menopozal dönemde ağırlık kontrolünün yaşam kalitesi ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bireylere yeme farkındalığı bilinci kazandırılmasının ağırlık kontrolünü sağlamaya yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.
This study was conducted to determine dietary habits and evaluate association of mindful eating and healthy quality among the all premenopausal or post menopausal female patients between 19-65 year old who was admitted to Nutrition and Diet Clinic of Tekirdağ Kapaklı Hospital. 50 (48.1%) premenopausal and 54 (51.9 %) postmenopausal totaly 104 woman participated in the study. Personal characteristics and general health information of the individuals were interrogated using a questionary and anthropometric measurements were calculated. In order to determine nutritional status, 3-day food consumption was recorded. Mindful Eating Questionnaire (MEQ/YF-30) was used to measure the eating awareness and the Short Form-36 (SF-36) Quality of Life scale was used to measure the quality of life. Mean age of the participants were indicated as 51.9 ± 5.6 years (49.2 ± 4,9 years for premenopausal and 54,5 ± 5,1 years for postmenopausal women)(p=0,000). BMI values of premenopausal women were calculated as 29.88 ± 4.60 and postmenopausal women were 32 ± 5.1 and the difference between the groups was statistically significant (p=0,03). Energy, protein, fat and carbohydrate intake levels of individuals were determined to be among the recommended values compared to RDA. Postmenopausal women were found to have higher awareness component of MEQ/YF-30 scores than premenopause (p=0,019). Postmenopausal women had lower quality of life physical role limitations component of SF-36 scores than premenopause (p=0,031). A negative correlation was found between BMI values of individuals and mindful eating (r = -0,276; p=0,005), and a negative correlation was found between BMI values and quality of life (r = -0,334; p=0,001). As BMI increases, quality of life decreases. As a result; Weight control in the menopausal period is associated with quality of life. It is thought that awareness component of mindful eating can help to control weight.
This study was conducted to determine dietary habits and evaluate association of mindful eating and healthy quality among the all premenopausal or post menopausal female patients between 19-65 year old who was admitted to Nutrition and Diet Clinic of Tekirdağ Kapaklı Hospital. 50 (48.1%) premenopausal and 54 (51.9 %) postmenopausal totaly 104 woman participated in the study. Personal characteristics and general health information of the individuals were interrogated using a questionary and anthropometric measurements were calculated. In order to determine nutritional status, 3-day food consumption was recorded. Mindful Eating Questionnaire (MEQ/YF-30) was used to measure the eating awareness and the Short Form-36 (SF-36) Quality of Life scale was used to measure the quality of life. Mean age of the participants were indicated as 51.9 ± 5.6 years (49.2 ± 4,9 years for premenopausal and 54,5 ± 5,1 years for postmenopausal women)(p=0,000). BMI values of premenopausal women were calculated as 29.88 ± 4.60 and postmenopausal women were 32 ± 5.1 and the difference between the groups was statistically significant (p=0,03). Energy, protein, fat and carbohydrate intake levels of individuals were determined to be among the recommended values compared to RDA. Postmenopausal women were found to have higher awareness component of MEQ/YF-30 scores than premenopause (p=0,019). Postmenopausal women had lower quality of life physical role limitations component of SF-36 scores than premenopause (p=0,031). A negative correlation was found between BMI values of individuals and mindful eating (r = -0,276; p=0,005), and a negative correlation was found between BMI values and quality of life (r = -0,334; p=0,001). As BMI increases, quality of life decreases. As a result; Weight control in the menopausal period is associated with quality of life. It is thought that awareness component of mindful eating can help to control weight.
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Beslenme, Beslenme alışkanlıkları, Nutrition and Dietetics, Nutrition, Menopoz, Nutritional habits, Postmenopoz, Menopause, Postmenopause, Yaşam kalitesi, Quality of life
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
102