Beden kütle indeks düzeylerine göre normal ve obez olan bireylerin beslenme davranışlarının incelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Amaç: Bu çalışma BKİ düzeylerine göre normal ve obez olan bireylerin yeme tutum testi ile beslenme davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel türde yapılmış bu araştırmanın etik kurul raporu alınmış olup evreni, Diyetdem sağlıklı beslenme ve danışmanlık merkezine 1–30 Ağustos 2022 tarihleri arasında başvurmuş olan 18-65 yaş arası gönüllü bireyler olarak belirlenmiştir. Araştırmada BKİ düzeylerine göre 60 kişi normal (18.50-24.99 kg/m2) ve 60 kişi obez (≥30,0 kg/m2) olan toplam 120 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak 27 soruluk anket formu (Ek-1) ve 40 soruluk yeme tutum testi (Ek-2) kullanılmıştır. Bulgular: Obez bireylerin, normal bireylere göre daha yüksek yeme bozukluğu riskine sahip olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Ayrıca; ilköğretim ve ortaöğretim seviyesine mensup bireyler, lisans mezunlarından daha yüksek riskli yeme tutumu puanına sahiplerdir (p<0,05). Bununla beraber, günlük beslenmesinde ara öğün, düzenli kahvaltı ve düzenli akşam yemeği tüketmeyenlerin, öğün saatleri düzenli olmayanların, her gün dışarıdan beslenen ve ağırlıklı olarak fast food tercih eden bireylerin yeme bozukluğu riskinin daha fazla olduğu bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Beslenme kökenli gelişen hastalıkların en sık görülenleri yeme bozukluğu ve obezitedir. Bu hastalıkların önlenmesi için beslenme eğitiminin rolü oldukça önemlidir. Bu hastalıkların tedavisinde diyetisyen ile birlikte psikolog ve psikiyatristin de koordineli olarak çalışması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: BKİ, beslenme, yeme tutumu
Aim: This study was conducted to examine the eating behavior test of individuals who are normal and obese according to their BMI levels. Material and Methods: The ethics committee report of this cross-sectional study was obtained and its population was determined as volunteer individuals aged 18-65 who applied to Diyetdem healthy nutrition and counseling center between 1-30 August 2022. In the study, a total of 120 people were reached, 60 of whom were normal (18.50-24.99 kg/m2) and 60 of whom were obese (≥30.0 kg/m2) according to their BMI levels. A questionnaire with 27 questions (Annex-1) and an eating attitude test with 40 questions (Annex-2) were used as data collection tools. Results: Obese individuals were found to have a higher risk of nutrition disorders than normal individuals (p<0.05). Moreover; Individuals from primary and secondary education levels have higher risk eating attitude scores than undergraduates (p<0.05). On the other hand, it was found that the risk of nutrition disorder was higher in those who did not consume snacks, regular breakfast and regular dinner in their daily diet, those whose meal times were not regular, and those who preferred fast food every day (p<0.05). Conclusion: Nutrition disorders and obesity are the most common diseases of nutritional origin. The role of nutrition education is very important for the prevention of these diseases. In the treatment of these diseases, it is recommended to work in coordination with a dietitian, psychologist and psychiatry. Keywords: BMI, nutrition, eating attitude

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page