Menopoz dönemindeki kadınların beslenme alışkanlıklarının ve yaşam kalitesinin meme kanseri oluşumuna etkisinin değerlendirilmesi

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Tüm Dünya'da ve ülkemizde belirgin olarak artan obezite, çeşitli komplikasyonları da beraberinde getirmiştir. Artan obezite başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tetikleyici sebebi olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, menopoz döneminde obezitenin ve yaşam tarzı alışkanlıklarının meme kanseri oluşumuna etkisini değerlendirmektir. Araştırmaya, Türkiye'de yaşayan ve Türk Kanser Derneği'ne başvuran meme kanseri tanısı almış 30 kadın ve kanser tanısı almamış 30 gönüllü kadın dahil edilmiştir. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu alınmış ve beslenme alışkanlıkları beyana dayalı sorgulanmıştır. Menopoz dönemi besin tüketim sıklığı formu kullanılarak beslenme alışkanlıkları ve yaşam kalitesi ölçeği kullanılarak psikososyal, fiziksel durum saptanmıştır. Çalışmaya katılan meme kanserli bireylerin yaş ortalaması 59,1±10,82 yıl, kontrol grubundakilerde 58,7±7,67 yıl olarak bulunmuştur. Meme kanserli bireylerin menarş yaşı ortalaması 13.03 ± 1.17 yıl, kontrol grubundaki bireylerde 12.3 ± 0.95 yıl olarak saptanmıştır. Hasta grubundaki kadınların menopoz başlangıç yaşı ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır (sırasıyla 45,7±5,75 yıl; 48,7±4,14 yıl). Hasta grubundaki bireylerin (31,0±3,29 kg/m2) BKİ ortalamasının kontrol grubundaki (25,8±3,72 kg/m2) bireylere göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu belirlenmiştir Hasta grubundaki kadınların (%66,7) gece yemek oranının kontrol grubundakilere (%16,7) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Hasta grubundaki bireylerin %76,7'si her gün taze meyve tüketirken kontrol grubunda bu oranın %53,3 olduğu saptanmıştır (p>0,05). BKİ düzeyi arttıkça meme kanserine yakalanma riski arttığı saptanmıştır (OR: 1,47; %95 GA: 0,81-2,50). Buna ek olarak, yaşam kalitesi alt gruplarından psikososyal alan puanı arttıkça meme kanseri riski artmaktadır (OR: 1,20; %95 GA: 0,94-1,19). Sonuç olarak; meme kanseri ile menopoz dönemindeki beslenme ve olumsuz yaşam koşulları arasında bir ilişki bulunmaktadır. Beslenme düzenine ek olarak sosyal ve fiziksel yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik yapılacak değişiklikler ile meme kanserine yakalanma riskinin azaltılması sağlanabilir.
Obesity, which has increased significantly all over the world and in our country, has brought with it various complications. Increasing obesity has been found to be a trigger for many diseases, especially cancer. The aim of this study is to evaluate the effect of obesity and lifestyle habits on the formation of breast cancer during menopause. 30 women living in Turkey DSÖ were diagnosed with breast cancer and applied to the Turkish Cancer Society, and 30 volunteer women DSÖ were not diagnosed with cancer were included in the study. Body weight and height were taken and nutritional habits were questioned based on the statement. Psychosocial and physical status were determined by using the nutritional habits and quality of life scale using the menopause period food consumption frequency form. The mean age of the individuals with breast cancer who participated in the study was 59.1±10.82 years, and 58.7±7.67 years in the control group. The mean age of menarche in individuals with breast cancer was 13.03 ± 1.17 years, and 12.3 ± 0.95 years in individuals in the control group. The mean age of onset of menopause in women in the patient group was found to be significantly lower than in the control group (45.7±5.75 years; 48.7±4.14 years, respectively). It was determined that the mean BMI of the individuals in the patient group (31.0±3.29 kg/m2) was statistically higher than the individuals in the control group (25.8±3.72 kg/m2). rate was found to be statistically significantly higher than those in the control group (16.7%) (p<0.05). While 76.7% of the individuals in the patient group consumed fresh fruit every day, this rate was 53.3% in the control group (p>0.05). It was determined that the risk of developing breast cancer increased as the BMI level increased (OR: 1.47; 95% CI: 0.81-2.50). In addition, as the psychosocial domain score of the quality-of-life subgroups increases, the risk of breast cancer increases (OR: 1.20; 95% CI: 0.94-1.19). As a result; There is a relationship between breast cancer and diet and adverse living conditions during menopause. In addition to the diet, changes to be made to increase the social and physical quality of life can reduce the risk of developing breast cancer.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Beslenme, Beslenme alışkanlıkları, Kadınlar, Nutrition and Dietetics, Meme hastalıkları, Nutrition, Nutritional habits, Meme neoplazmları, Women, Breast diseases, Menopoz, Breast neoplasms, Obezite, Menopause, Obesity, Yaşam kalitesi, Quality of life

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

81