Lise öğrencilerinin beden kütle indeksleri ile yeme bağımlılığı ilişkisi açısından değerlendirilmesi
Abstract
ÖZET Adölesan çağı, büyüme ve gelişmenin en hızlı şekilde görüldüğü, çocukluktan erişkinliğe geçişi kapsayan önemli bir dönemi oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı Özel Üsküdar Bağlarbaşı Lisesi ve Özel İstanbul Fen Lisesi'nde eğitim gören öğrencilerin beslenme durumlarını, beslenme alışkanlıklarını, beden kütle indeksilerini, yeme bağımlılığını ve bunları etkileyen etmenleri saptamak amacıyla planlanmıştır. Araştırma İstanbul ili, Üsküdar ilçesinde yer alan Özel Üsküdar Bağlarbaşı Anadolu Lisesi ve Özel İstanbul Fen Lisesinde eğitim görmekte olan 252 öğrenciye uygulanan anketlerden elde edilen verilere dayanmaktadır. Araştırmada Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo Demografik anketleri ile veri toplanılmıştır. Öğrencilerin boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümü yapılmıştır. Araştırma kapsamında öğrencilerin beslenme durumları, beden kütle indeksi ve yeme bağımlılıkları saptanmıştır. Araştırmaya alınan kişiler 14-18 yaş grubundaki öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan 113 (%44,8) kadın, 139 (%55,2) erkek öğrenci vardır. Öğrencilerin gün de üç öğün (%52,8) besin tükettikleri bulunmuştur. En sık atlanılan öğünün kahvaltı (%52,4) olduğu belirlenmiştir. Lise öğrencilerinin beden kütle indeks ortalaması 23 kg/m² olarak saptanmıştır. Yale Yeme Bağımlılığının cinsiyet dağılımları kız öğrencilerde %20,4 olarak bulunmuştur. Erkek öğrencilerde ise %19,4 olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin aşırı yemekten dolayı sorun yaşadığı yiyecekler sırasıyla; Birinci çikolata/gofret (%41,7), ikinci hamburger (%27,8) ve üçüncü patates kızartması, pizza, lahmacun, döner (%27,4) olarak saptanmıştır. Araştırma sonuçlarının lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve yeme bağımlılıkları doğrultusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Adölesanlarda beslenme alışkanlıkları, Beden kütle indeksi, Yeme bağımlılığı
ABSTRACT THE EVALUATION OF HIGH SCHOOL STUDENTS IN RELATION TO THE BODY MASS INDEX AND EATING ADDICTION The adolescent age constitutes an important period in which growth and development are seen the fastest including trasition from childhood to adulthood. The purpose of this study is to detemine eating status, eating habits, body mass indexes, eating addications and the factors affecting these of the students at Bağlarbaşı Anatolian High School and special education at the İstanbul Science located in Üsküdar İstanbul. The research is based on the data of 252 students who applied from Bağlarbaşı Anatolian High School and special education at the İstanbul science located in Üsküdar İstanbul. The data were collected by using the scale of Yale addiction and Socio - Demographic guestionnaires that prepared by the researcher. The students who participated in the research were measured for weight and height. In the study, eating status, body mass indexes and eating addictions of students had been identified. The study population consisted of students in the 14-18 age group. There are 113 (44.8%) female and 139 (55.2%) male students participating in the research. In the research, it was found that brekfast is the mast freguently skipped meal (52.4%). The average body mass index of high school students was found to be 23 kg /m². The gender distributions of the scale of Yale addiction were found to be 20.4% for the female students and 19.4 % for male students. Food that students have problems because of overeating are chocolate/wafer (41.7%), hamburger (27.8%), pizza, pizza with spicy meat filling, french fries, döner kebab (27.4%). It is thought that the results of the research will contribute to high school students work an eating habits and eating addictions. Keywords: Adolescents eating habit, Body mass ındex, Eating addiction
ABSTRACT THE EVALUATION OF HIGH SCHOOL STUDENTS IN RELATION TO THE BODY MASS INDEX AND EATING ADDICTION The adolescent age constitutes an important period in which growth and development are seen the fastest including trasition from childhood to adulthood. The purpose of this study is to detemine eating status, eating habits, body mass indexes, eating addications and the factors affecting these of the students at Bağlarbaşı Anatolian High School and special education at the İstanbul Science located in Üsküdar İstanbul. The research is based on the data of 252 students who applied from Bağlarbaşı Anatolian High School and special education at the İstanbul science located in Üsküdar İstanbul. The data were collected by using the scale of Yale addiction and Socio - Demographic guestionnaires that prepared by the researcher. The students who participated in the research were measured for weight and height. In the study, eating status, body mass indexes and eating addictions of students had been identified. The study population consisted of students in the 14-18 age group. There are 113 (44.8%) female and 139 (55.2%) male students participating in the research. In the research, it was found that brekfast is the mast freguently skipped meal (52.4%). The average body mass index of high school students was found to be 23 kg /m². The gender distributions of the scale of Yale addiction were found to be 20.4% for the female students and 19.4 % for male students. Food that students have problems because of overeating are chocolate/wafer (41.7%), hamburger (27.8%), pizza, pizza with spicy meat filling, french fries, döner kebab (27.4%). It is thought that the results of the research will contribute to high school students work an eating habits and eating addictions. Keywords: Adolescents eating habit, Body mass ındex, Eating addiction
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Bağımlılık, Beslenme alışkanlıkları, Nutrition and Dietetics, Beslenme ve yeme bozuklukları, Dependency, Nutritional habits, Ergenler, Feeding and eating disorders, Lise öğrencileri, Adolescents, High schools students, Vücut kitle indeksi, Body mass index