Gıda sektöründe maliyet muhasebesi ve bir uygulama
No Thumbnail Available
Date
2015
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Küreselleşme ve beraberinde getirdiği değişimler, pazara sunulan yeni ürünlerin artmasına neden olurken, üretim maliyetlerinin yapısında da önemli değişikliklere yol açmıştır. Geleneksel maliyet muhasebesi sistemi, değişimler karşısında işletme yönetiminin gereksinim duyduğu bilgi ihtiyacını sağlamada yetersiz kalmaktadır. Birçok işletme maliyet yönetimi ile ilgili çabalarını sadece işletme içinde bir ya da iki fonksiyonel grup üzerine odaklamaktadır. Bunun en büyük nedeni, daha az çaba ve koordinasyon gerektirmesidir. Yeni nesil maliyet düşürme çabaları, sadece işletme içinde oluşan maliyetler ile sınırlı kalmayıp işletme dışına çıkarak, tedarik zinciri boyunca hem yukarı akım hem de aşağı akım bağlantılar ile ilgili faaliyetler sonucu oluşan maliyetleri de kapsamaktadır. Bu çalışmada, işletme bünyesinde uygulanan maliyet yönetim tekniklerinin ve uygulamalarının kapsamı, hem alıcıları hem de tedarikçileri içerecek şekilde bir biçimde ele alınarak değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimeler: Maliyet, Maliyet Muhasebesi, Sipariş Maliyeti, Ürün, İşletme
Globalization and the changes it has brought together, which causes the growth of new products on the market, has led to significant changes in the structure of production costs. Traditional cost accounting system fail to provide the information needed by the business management in face of change. Many businesses related to cost management efforts are focused on only one or two functional groups within the enterprise. The biggest reason is that it requires less effort and coordination. The new generation of cost reduction efforts going beyond just business at the same time not limited to the costs incurred within the company upstream both along the supply chain as a result of activities related to both the downstream connections and also include costs incurred. In this study, business scope of cost management techniques and practices are implemented, while the way both receivers include both suppliers is considered. Keywords: Cost, Cost Accounting, Order Costs, Product, Operation
Globalization and the changes it has brought together, which causes the growth of new products on the market, has led to significant changes in the structure of production costs. Traditional cost accounting system fail to provide the information needed by the business management in face of change. Many businesses related to cost management efforts are focused on only one or two functional groups within the enterprise. The biggest reason is that it requires less effort and coordination. The new generation of cost reduction efforts going beyond just business at the same time not limited to the costs incurred within the company upstream both along the supply chain as a result of activities related to both the downstream connections and also include costs incurred. In this study, business scope of cost management techniques and practices are implemented, while the way both receivers include both suppliers is considered. Keywords: Cost, Cost Accounting, Order Costs, Product, Operation
Description
Keywords
İşletme, Gıda sektörü, Business Administration, Maliyet, Food sector, Cost, Maliyet muhasebesi, Cost accounting
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
128