Lise öğrencilerinin fast food tüketim durumlarının ve alışkanlıklarının saptanması
No Thumbnail Available
Date
2015
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Araştırma İbn-i Sina Anadolu Lisesinde eğitim görmekte olan 200 öğrenciye uygulanan anketlerden elde edilen verilere dayanmaktadır. Çalışma kapsamında lise öğrencilerinin fastfood tüketim durumları ve alışkanlıkları saptanmıştır. Araştırmaya alınan kişiler 15-17 yaş grubundaki kız ve erkek öğrencilerdir. Araştırmaya katılan 200 öğrencinin 114'ünü kız, 86'sı erkek öğrencidir. Öğrencilerin antropometrik ölçümlerin ortalaması incelendiğinde persentil değerleri arasında olduğu görülmüştür. Yapılan anket çalışması değerlendirildiğinde katılımcı ailelerinin %48'i çocuklarının dışarıda yemek yemesini bazen onaylamakta, %40'ı onaylamamaktadır. Ailelerin %87,7'si çocuklarının dışarıda aç kalmaması için onaylamakta, %73,9'u sağlıklı olmadığı için onaylamamaktadırlar. Öğrencilerin %70,7 hafta sonu, %10,1'i hafta içifastfoodrestoranlarına gitmektedir. Öğrencilerin%51,5'i evindenfastfoodyemek getirmemekte,%19'u evinden fastfood yemek getirmektedir. Öğrencilerin %54,3'ünün çayı, %23,5'i ayran/sütü, %21,6'sı meyve suyunu ve %15,1'i Neskafeyi her gün tüketmektedir. Öğrencilerin %41,7'si tostu, %34,5'i tatlıyı, %33,8'i patates kızartmasını, %30,7'si poğaça ve simitti haftada bir tüketmektedirler. Anahtar Kelimeler:Adölesan, Fastfood, Yiyecek içecek, Tüketim alışkanlıkları
Researchdata is obtainedbyquestionnairesadministeredto 200 studentswhoarestudying in İbn-i Sina High School. Fast-foodconsumption, andhabits of highschoolstudentsareidentifiedunderthisresearch. Studentsare in the 15-17 agegroup. 114 femaleand 86 malestudentsparticipated on thequestionnaires. Whenstudent'sheight, weight, BMI, waist / hipratiowereexaminedtheyallfoundto be betweenthepercentilevalues. %48 of theparticipant'sfamiliesapprovedthattheirchildren can eatoutside, but the %40 of themdeclinedthat. %87,7 of approvedfamiliessaidthatthereason is avoidingtheirchildren'sstarvation, while %73,9 of declinedfamiliesfoundtheoutside-foodunhealthy. %70,7 of themgofastfoodrestaurants in weekendswhile %10,1 go in weekdays. %19 of studentsbringfastfoodfromtheirhomeswhile %51,5 do not. %54,3 of themconsumetea, %23,5 consumemilkandyoghurtwater, %21,6 consumefruitjuiceand %15,1 consumenescafe in dailybasis. %41,7 of studentsconsumetoast, %34,5 consumedessert , %33,8 consumefrenchfriesand %30,7 consumepastryandbagelonce a week. Keywords :Adolescent, Fastfood, Foodandbeverage, Consumer habits
Researchdata is obtainedbyquestionnairesadministeredto 200 studentswhoarestudying in İbn-i Sina High School. Fast-foodconsumption, andhabits of highschoolstudentsareidentifiedunderthisresearch. Studentsare in the 15-17 agegroup. 114 femaleand 86 malestudentsparticipated on thequestionnaires. Whenstudent'sheight, weight, BMI, waist / hipratiowereexaminedtheyallfoundto be betweenthepercentilevalues. %48 of theparticipant'sfamiliesapprovedthattheirchildren can eatoutside, but the %40 of themdeclinedthat. %87,7 of approvedfamiliessaidthatthereason is avoidingtheirchildren'sstarvation, while %73,9 of declinedfamiliesfoundtheoutside-foodunhealthy. %70,7 of themgofastfoodrestaurants in weekendswhile %10,1 go in weekdays. %19 of studentsbringfastfoodfromtheirhomeswhile %51,5 do not. %54,3 of themconsumetea, %23,5 consumemilkandyoghurtwater, %21,6 consumefruitjuiceand %15,1 consumenescafe in dailybasis. %41,7 of studentsconsumetoast, %34,5 consumedessert , %33,8 consumefrenchfriesand %30,7 consumepastryandbagelonce a week. Keywords :Adolescent, Fastfood, Foodandbeverage, Consumer habits
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Beslenme, Beslenme alışkanlıkları, Nutrition and Dietetics, Beslenme bozuklukları, Nutrition, Nutritional habits, Ergenler, Nutrition disorders, Fast food, Adolescents, Fast food, Lise öğrencileri, High schools students
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
84