Şarbon Hastalığı ve Önemi
No Thumbnail Available
Date
2019
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Şarbon doğrudan ya da dolaylı olarak hayvanlardan ve/veya hayvansal kaynaklı ürünlerden bulaşarak insanları etkileyen; gram pozitif, çubuk şeklindeki Bacillus anthracis bakterisinden kaynaklananbir hastalıktır. İnsandan insan geçmediği düşünülmektedir, ancak,akıntılı deri lezyonu görülen kutanöz şarbon vakalarında insandaninsana bulaş olduğuna dair yazılar vardır. Son derece bulaşıcı veölümcül olması sebebi ile ciddi bir halk sağlığı sorunu olan şarbonun erken teşhis edildiği ve uygun antibiyotik kullanıldığı taktirdetedavi edilebilmesinin yanı sıra eğitim, düzenli enfeksiyon kontrolüve denetimler ile şarbon hastalığı toplumda kontrol altında tutulabilmektedir.
Description
Keywords
Halk ve Çevre Sağlığı, Genel ve Dahili Tıp, Mikrobiyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
0
WoS Q
Scopus Q
Source
Sağlık ve Toplum
Volume
29
Issue
1
Start Page
27
End Page
31