Türkiye’de farklı üniversiteTürkiye’de farklı üniversitelerde öğrenim gören beslenme ve diyetetik öğrencilerinin besin güvenliği ve mikrobiyolojisi konusundaki bilgi ve uygulama düzeylerine besin mikrobiyolojisi dersi’nin etkisilerde eğitim gören beslenme ve diyetetik öğrencilerine verilen besin mikrobiyolojisi dersinin bilgi ve uygulama üzerine etkisinin incelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Günümüz toplumunda dışarıda yemek yeme alışkanlığının artması, hazır gıda tüketimi, ulaşım olanakları ve yaşam tarzındaki değişiklikler gıda güvenliği ve sağlığı konularının önemini ön plana çıkarmıştır. Bu çalışma, lisans düzeyinde verilen Gıda Mikrobiyolojisi dersinin Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinin gıda güvenliği ve mikrobiyolojisine ilişkin bilgi ve uygulamaları üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Türkiye'deki üç üniversiteden toplam 291 öğrenci gıda güvenliği, güvenli gıda hazırlama ve gıda mikrobiyolojisi konularında eğitim almış ve eğitim öncesi ve sonrasında bilgi düzeyleri ölçülmüştür. Sonuçlar gıda güvenliği, güvenli gıda hazırlama ve gıda mikrobiyolojisi eğitimi alan öğrencilerin bilgi düzeylerinde anlamlı bir artış olduğunu göstermiştir (p<0.05). Ayrıca, katılımcıların %95,2'si eğitimin faydalı olduğunu, bilgi ve uygulamalarına katkıda bulunduğunu bildirmiştir. Bu bulgular, gıda kaynaklı sağlık sorunlarının önlenmesi için gıda güvenliği eğitiminin gıda işleme sürecinde yer alan tüm bireylere verilmesi gerektiğini göstermektedir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

0

WoS Q

Scopus Q

Source

Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Volume

26

Issue

2

Start Page

356

End Page

372