Bariatrik cerrahi operasyonu geçirmiş bireylerin diyet ve yaşam kalitelerinin incelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Obezite ve obeziteye bağlı metabolik bozukluklar yüksek morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. Bariatrik cerrahi, morbid obezlerde vücut ağırlığı kaybı ile komorbiditenin iyileştirilmesinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Cerrahi sonrası beslenme süreci de tedavide önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, bariatrik cerrahi operasyonu geçirmiş olan bireylerin beslenme durumlarının, diyet ve yaşam kalitelerinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Çalışma, 25 Ağustos-25 Kasım tarihlerinde operasyon sonrası rutin kontroller için Dr. HE Kliniğine başvuran, bariatrik cerrahi operasyonu geçirmiş 109 bireyin (K: %78,9, E:%21,2) katılımıyla yürütülmüştür. Veriler, katılımcı bilgi formu kullanarak toplanmıştır. Bu forma ek olarak diyet kalitesinin belirlenmesinde kullanılan NAR ve MAR skorunun hesaplanması için 3 günlük besin tüketim kaydı ve Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Kötü, orta ve iyi diyet kalitesine sahip bireylerin oranı sırasıyla; %52,3, %43,1 ve %4,6 olarak belirlenmiştir. Diyet kalitesi kötü olan bireylerin vücut ağırlıkları, diyet kalitesi orta düzeyde olan bireylere göre daha yüksek, yağsız vücut kütlesi daha düşük olarak belirlenmiştir (p<0,05). Operasyon sonrası görülen komplikasyonların, yaşam kalitesini düşürdüğü, fiziksel aktivitenin yaşam kalitesini yükselttiği belirlenmiştir (p<0,05). Operasyon sonrası mevcut BKİ değeri düşük olan grubun, yüksek olan gruba göre genel sağlık algısı puanının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak; operasyon sonrasındaki süreçte, diyet kalitesinin, sağlıklı yaşam parametrelerini ve yağsız vücut kütlesi artışını olumlu etkilediği belirlenmiştir. Ek olarak, yağsız vücut kütlesindeki artışın sağlıklı yaşam parametrelerinde iyileşmeye katkı sağladığı belirlenmiştir (p<0,05). Bariatrik cerrahi operasyonu sonrası beslenme çok önemlidir ve mutlaka alanında uzman bir diyetisyenle çalışılmalıdır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Bariatrik cerrahi, Yaşam kalitesi
Obesity and obesity-related metabolic disorders are associated with high morbidity and mortality. Bariatric surgery is a highly effective treatment modality in morbidly obese patients to improve body weight loss and comorbidity. Nutritional process after surgery also plays an important role in the treatment. The aim of this study was to investigate the nutritional status, diet and quality of life of individuals who had undergone bariatric surgery. The study was conducted by Dr. for routine check-ups after the operation on 25 August-25 November. It was conducted with the participation of 109 individuals (F: 78.9%, M: 21.2%) who applied to the HE Clinic and had undergone bariatric surgery. Data were collected using a participant information form. In addition to this form, 3-day food consumption record and Quality of Life Scale were used to calculate the NAR and MAR scores, which are used to determine diet quality. The proportion of individuals with poor, moderate and good diet quality, respectively; 52.3%, 43.1% and 4.6%. The body weights of individuals with poor diet quality were determined to be higher and lean body mass lower than those with moderate diet quality (p<0.05). It was determined that postoperative complications decreased the quality of life, and physical activity increased the quality of life (p<0.05). It was determined that the group with a low BMI value after the operation had a higher general health perception score than the group with a high BMI (p<0.05). In conclusion; It has been determined that diet quality, healthy life parameters and lean body mass increase positively affect the postoperative period. In addition, it was determined that the increase in lean body mass contributed to the improvement in healthy life parameters (p<0.05). Nutrition after bariatric surgery is very important and should be worked with a dietitian who is an expert in the field. Keywords: Nutrition, Bariatric surgery, Quality of life

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

98