Kalp damar cerrahisi hemşirelerinde nütrisyonel değerlendirmenin önemi, nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyi, algılanan nütrisyonel bakım kalitesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırma kalp damar cerrahisi hemşirelerinde nütrisyonel değerlendirmenin önemi, bakıma ilişkin bilgi düzeyi, algılanan nütrisyonel bakım kalitesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın örneklemini bir üniversite hastanesinin kardiyovasküler cerrahi servislerinde ve cerrahi yoğun bakım ünitelerinde çalışan 286 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri hemşire tanıtım formu ve Hemşirelerde Nütrisyonel Değerlendirmenin Önemi, Nütrisyonel Bakıma İlişkin Bilgi Düzeyini ve Algılanan Nütrisyonel Bakım Kalitesini Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizi IBM SPSS 24.0 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Post Hoc testi ve Games-Howell testi ile yapılmıştır. Hemşirelerin %85,3'ününkadın, %62,2'inin 20-30 arası yaş grubunda,%59,4'ünün evli, %67,1'inin lisans mezunu, %59,1'inin cerrahi serviste çalıştığı, %71,0'inin meslekte çalışma yılının 1-10 yıl arası olduğu, %82,5'inin kalp damar cerrahisinde çalışma süresinin 1-10 yıl arasında olduğu ve %77,6'sınınbirimde klinik hemşiresi olarak çalıştığı bulunmuştur. Araştırmaya katılan hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum puan ortalamasının 24,56±2,89, nütrisyonel bakıma yönelik bilgi düzeyi puan ortalamasının 25,99±4,18, algılanan nütrisyonel bakım kalitesi puan ortalamasının 35,39±5,61 olduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki hemşirelerin cinsiyetve eğitim durumuna göre nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyi puanı arasında, cinsiyet, eğitim düzeyi ve nutrisyona ilişkin eğitim alma durumuna göre nütrisyonel bakıma ilişkin algılanan bakım kalitesi puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur (p<0,05). Bu araştırma sonucunda hemşirelerin nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu, hastalara sunulan nütrisyonel bakımın kalitesini olumlu olarak değerlendirdikleri, hastanın nütrisyonel durumunun değerlendirilmesinin öneminin olumlu olduğu bulundu. Araştırmanın farklı değişkenler ile daha fazla örneklem ile tekrar edilmesi önerilmektedir. Anahtar kelimeler: Hemşire, Kalp damar cerrahisi, Nütrisyon, Nütrisyonel Bakım, Nütrisyonel Değerlendirme
This study was conducted to examine the importance of nutritional evaluation, level of knowledge about patient care, perceived nutritional care quality and affecting factors in cardiovascular surgery nurse. The sample of the descriptive study consisted of 286 nurses working in the cardiovascular surgery wards and surgical intensive care units of a university hospital.The research data were collected withnurse identification form and the scale of Importance of Nutritional Evaluation in Nurses, the Level of Knowledge on Nutritional Care and Evaluation of Perceived Nutritional Care Quality were used. Analysis of the research data was carried out with descriptive statistics, Mann Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, Post Hoc test and Games-Howell test by IBM SPSS 24.0. It was found that, of the nurses participating in the study, 85.3% were women, 62.2% were in the 20-30 age group, 59.4% were married, 67.1% were undergraduates, 59.1% worked in the surgical service, 71.0% of them worked in the profession between 1-10 years, 82.5% of them worked in cardiovascular surgery between 1-10 years and 77.6% of them worked as clinical nurses in the unit. Found that, the mean score of the nurses' attitude towards the importance of nutritional assessment was 24.56±2.89, the mean score of knowledge level about nutritional care was 25.99±4.18 and the mean score of perceived nutritional quality of care was 35.39±5.61. It was found that a statistically significant difference was found between the level of knowledge of the nurses in the study according to their gender and educational status, between the nurses' perceived quality of care score related to nutritional care according to gender, education level and nutritional education (p<0.05). As a result of this study, it was found that the level of knowledge of the nurses about nutritional care was moderate, they positively evaluated the quality of nutritional care provided to the patients, and the importance of evaluating the nutritional status of the patient was positive. It is recommended that the research be repeated with more samples with different variables. Keywords: Nurse, Nutrition, Nutritional Care, Nutritional Evaluation

Description

Keywords

Hemşirelik, Beslenme, Beslenme değerlendirmesi, Beslenme incelemeleri, Nursing, Beslenme tedavisi, Nutrition, Bilgi düzeyi, Nutrition assessment, Nutrition surveys, Cerrahi-kardiyovasküler, Nutrition therapy, Level of knowledge, Hasta bakımı, Surgery-cardiovascular, Malnütrisyon, Patient care, Malnutrition, Perioperatif hemşirelik, Perioperative nursing

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

79