Alphan, Müveddet Emel TüfekçiYılmaz, Esin2024-08-072024-08-072019https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH_l7iuZ-Wb1T5fw2Tx6pCjRNRNER9WYLjhAbWvOC8DHFhttps://hdl.handle.net/20.500.14517/5028Bu çalışma Tip 2 diyabetli (Tip 2 DM) yetişkinlerin beslenme durumları ile antropometrik ölçümleri, glisemi ve lipid düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. 01.02.2017- 31.5.2017 tarihleri arasında Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyet Polikliniği'ne başvuran yetişkin bireyler arasından çalışma kriterlerini sağlayan, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden, tip 2 diyabetli üzerinde anket uygulanarak yapılmıştır. Çalışma, 30'u (%37,5) kadın, 50'si (%62,5) erkek toplam 80 yetişkin diyabetli ile yapılmıştır. Katılımcılar Beden Kütle İndeks (BKİ)'lerine göre normal vücut ağırlığı, fazla kilolu ve obez olmak üzere 3 grupta incelenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22,0 programıyla değerlendirilmiştir. Çalışma sonucu; BKİ ile Kolesterol, Trigliserit, HDL, LDL, açlık kan glukozu ve HbA1c düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Bununla birlikte, obezlerin toplam kolesterol düzeylerinin ve trigliserit düzeylerinin diğer gruplardan daha yüksek olduğu saptanmış, LDL kolesterol düzeylerinde ise her üç grupta önemli bir fark olmadığı, HDL kolesterol düzeylerinin ise ilginç bir şekilde obezlerde az da olsa yüksek olduğu bulunmuştur. Açlık kan glukozu değerlerine bakıldığında fazla kilolu grubun daha yüksek bulunmuştur. HbA1c düzeyleri BKİ'si normal vücut ağırlığına sahip olan bireylerin daha yüksek ve obezlerin ise daha düşük çıktığı belirlenmiştir. Grupların günlük tükettikleri besinlerin enerji ve besin öğelerinin karşılaştırılmasında protein, B1 vitamini, fosfor, çinko ve niasinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Fazla kilolu grupta ortalama fark puanı yüksek bulunmuş ve fazla kilolu grubun protein, B1 vitamini, fosfor, çinko ve niasin tüketimlerinin günlük tüketim yüzdelerinin, normal vücut ağırlığına sahip olan gruptan ve obez grubundan daha fazla olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Glisemi, Lipid Regülasyonu, Obezite, Tip 2 DiyabetTHE EVALUATION OF NUTRITIONAL STATUS AND ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTS, GLYCEMIA AND LIPID PROFİLES OF TYPE 2 DIABETIC ADULTS This study was conducted to evaluate the relationship between anthropometric measurements, nutritional status glycemia and lipid profiles of adults with Type 2 diabetes.(Type2 DM) A questionnaire was applied to patients with type 2 DM who met the study criteria, and voluntarily accepted to be a participate between 01.02.2017- 31.5.2017 between Mehmet Akif Ersoy Chest Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital Diet Policlinic. The study was conducted with 80 adult diabetic patients 30 (37.5%) female and 50 (62.5%) male. Participants were evaluated in three groups as normal body weight, overweight and obese according to their Body mass index (BMI). The data were analized with SPSS 22.0 program. It is found that there is no significant difference between BMI and cholesterol, triglyceride, HDL, LDL, fasting blood glucose and HbA1c levels (p> 0.05). However, total cholesterol and triglyceride levels of obese group was higher than the other groups. There was no significant difference in LDL cholesterol levels in all three groups and HDL cholesterol levels were found to be slightly higher in obese people. Fasting blood glucose values were found to be higher in the overweight group, HbA1c levels were found to be higher in patients with normal body weight BMI and lower in obese patients. There was a statistically significant difference in the energy, nutrients, protein, vitamin B1, phosphorus, zinc and niacin of the groups (p <0.05). The average difference score was found to be high in the overweight group and protein, vitamin B1, phosphorus, zinc and niacin consumption of the overweight group was higher than the normal body weight and obese group. Key Words: Glycemia, Lipid Regulation, Nutrition, Obesity, Type 2 DiabetestrBeslenme ve DiyetetikAntropometriBeslenmeBeslenme durumuNutrition and DieteticsDiabetes mellitusAnthropometryDiabetes mellitus-tip 2NutritionNutritional statusGlisemik indeksDiabetes mellitusDiabetes mellitus-type 2LipidlerGlycemic indexObeziteLipidsObesityYetişkinlerAdultsTip 2 diyabetli yetişkinlerin beslenme durumları ile antropometrik ölçümleri, glisemi ve lipid düzeylerinin değerlendirilmesiThe evaluation of nutritional status and anthropometric measurements, glycemia and lipid profi̇les of Type 2 diabetic adultsMaster Thesis80https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH_l7iuZ-Wb1T5fw2Tx6pCjRNRNER9WYLjhAbWvOC8DHF