Küşümler, Aylin SeylamKarlı, SümerBeslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics2024-08-072024-08-072021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QiYnfTgh70EyFQ_qpr0qelf0wOClWAakMORvYh_o4CuOhttps://hdl.handle.net/20.500.14517/5219Zayıflık beklentisi ve vücut imgesi gibi kavramlar herkes için ideal vücut ölçüsü algısı yaratmakta ve medyanın da desteği ile toplumda yeme bozukluklarına neden olabilecek davranışların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. COVID-19 pandemisinde yoğun iş yükü ve stres altında kalan ve sağlık çalışanlarında fiziksel aktivitenin de kısıtlandığı düşünüldüğünde yeme davranışlarının ve ağırlıklarına yönelik beklentilerinin araştırılması literatüre katkı sağlayacaktır. Bu sebeple araştırmanın amacı; sağlık çalışanlarının beslenme davranışlarını irdelemek, beden kütle indekslerini belirlemek ve bunlara göre zayıflık beklentileri ile vücut algılarını pandemi şartları göz önünde bulundurularak incelemek olmuştur. Araştırma kesitsel zamanlı ve tanımlayıcı bir araştırmadır. Veriler anket yoluyla toplanmıştır. Ankette sosyodemografik soru formu, Üç Faktörlü Beslenme Anketi, Kişiler Arası Zayıflık Beklentisi ve Vücut Algısı Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmanın yeri Başakşehir Devlet Hastanesi olup 160 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler Nisan-Mayıs 2021 tarihlerinde toplanmıştır. Katılımcıların BKİ (Beden Kütle İndeksi) durumları ile yemeği bilinçli kısıtlama davranışları arasında pozitif korelasyon; vücut algısı ile zayıflık beklentileri arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Eğitim düzeyleri arttıkça daha çok duygusal yeme davranışı içerisine girdikleri; hekim, eczacı ve psikologların daha fazla zayıflık beklentileri içerisinde oldukları; gelir düzeyi arttıkça duygusal yeme davranışlarının da arttığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda eğitim düzeyinin yüksekliği kişinin vücut algısının iyi olması ihtiyacını yarattığı, kendini daha çok yeme konusunda kısıtladığı sonuçlarını göstermiştir. Ayrıca duygusal yeme, açlığa duyarlılık, kontrolsüz yeme, bilinçli kısıtlama gibi davranışların yeme bozukluğuna yatkınlık teşkil edebilecek şekilde ilişkili olması gerek araştırma örneklemi gerek ise toplum için risk teşkil etmektedir. Yeme bozuklukluğu prevelansının daha fazla artmaması için kampanyalar ve medya desteği ile ideal vücut tipi algılarının yıkılması şarttır. Anahtar Kelimeler: Zayıflık beklentisi, vücut algısı, yeme davranışıConcepts such as expectation of thinness and body image create the perception of ideal body size for everyone, and with the support of the media, they can cause behaviors that may cause eating disorders in society. Considering that the physical activity of health workers, who are under heavy workload and stress in the COVID-19 pandemic, is also restricted, investigating the eating behaviors and expectations for their weight will contribute to the literature. For this reason, the aim of the research is; The aim of the study was to examine the nutritional behaviors of healthcare professionals, to determine their body mass indexes, and to examine their weight loss expectations and body perceptions according to the pandemic conditions. The research is a cross-sectional and descriptive research. Data were collected through a questionnaire. Sociodemographic questionnaire, Three Factor Nutrition Questionnaire, Interpersonal Thinness Expectation and Body Perception Scales were used in the questionnaire. The place of the research is Başakşehir State Hospital and it was conducted on 160 people. Data were collected in April-May 2021. Positive correlation between participants' BMI (Body Mass Index) status and conscious restriction behaviors; A negative correlation was found between body image and thinness expectations. As their education level increases, they engage in more emotional eating behavior; physicians, pharmacists and psychologists expect more thinness; It has been determined that as the income level increases, emotional eating behaviors also increase. As a result of the research, it has been shown that the high level of education creates the need for a good body image and restricts oneself to eating more. In addition, the fact that behaviors such as emotional eating, sensitivity to hunger, uncontrolled eating, and conscious restriction are related to eating disorders pose a risk for both the research sample and the society. In order for the prevalence of eating disorders not to increase further, it is essential to demolish ideal body type perceptions with campaigns and media support. Keywords: Thinness expectation, body image, eating behaviortrBeslenme ve DiyetetikBeden algısıBeslenmeBeslenme davranışıNutrition and DieteticsBeslenme incelemeleriBody imageNutritionBeslenme ve yeme bozukluklarıFeeding behaviorNutrition surveysKilo vermeFeeding and eating disordersPandemilerWeight lossPandemicsSağlık personeliHealth personnelPandemide sağlık çalışanlarının beslenme davranışları, zayıflık beklentileri ve vücut algılarının değerlendirilmesiEvaluation of nutritional behaviors, weakness expectations and body perceptions of health care professionals in the pandemicMaster Thesis97https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QiYnfTgh70EyFQ_qpr0qelf0wOClWAakMORvYh_o4CuO