Şakar, Fitnat ŞuleBulut, Gözde2025-09-152025-09-152025https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=Xau5rw3KuCgEuy-FuJQtsPB36FX0j3e7WnX318BhWPokvRanpl4xPxCWOfLTZAVchttps://hdl.handle.net/20.500.14517/8381İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Güzeltepe ve Edirnekapı birimlerinde evde sağlık hizmeti alan hastalara verilen diyetisyenlik hizmetinin, hastaların beslenme durumu üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan bu çalışma, 22 erkek (%34,92) ve 41 kadın (%65,08) olmak üzere toplam 63 gönüllü katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmada, katılımcıların aldıkları enerji ve makro besin ögelerini belirleyebilmek amacıyla 24 saatlik besin tüketim kaydı ile temel Günlük Yaşam Aktiviteleri (GYA) bağımsızlık düzeylerini ölçmek için Modifiye Barthel İndeksi (MBI) ve beslenme durumu değerlendirmesi, malnütrisyon seviyesinin tespiti için ise Mini Nütrisyonel Değerlendirme (MNA) uygulanmıştır. MNA skorunda ilk ölçümde medyan 22 (12-25,5) ve ortalama 21,14 ± 3,33 iken, son ölçümde medyan 24 (14,5-27) ve ortalama 23,12 ± 3,11 olarak istatistiksel anlamlı bir artış gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, MBI kategorilerindeki bağımlılık düzeylerine göre dağılımlar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Beslenme durumları incelendiğinde her iki cinsiyette de başlangıçta enerji ve karbonhidrat tüketimin önerilenin üzerinde olduğu, son ölçümlerde ise enerji ve karbonhidrat tüketiminin azaldığı ve protein ile yağ miktarlarının arttığı yani enerji veren besin ögeleri miktar ve oranlarının dengelendiği görülmüştür. Ayrıca, MNA farkı ile proteinden gelen enerji (kkal) ve tüketilen protein miktarı (g) farkı arasında istatistiksel açıdan zayıf pozitif bir ilişki bulunmuştur (her iki değer aynı olup, r = 0,278; p = 0,028). MNA puanları ile su tüketim miktarı (ml) farkı arasında da istatistiksel zayıf pozitif bir ilişki gözlemlenmiştir (r = 0,281; p = 0,026). Bu çalışmanın sonucunda evde sağlık hizmeti alan hastalara sunulan diyetisyenlik hizmetinin, hastaların beslenme durumu üzerinde anlamlı ve olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiş olup, bu konuda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.This study was conducted to evaluate the effects of dietetic services on the nutritional status of patients receiving home health care at the Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) Güzeltepe and Edirnekapı units. A total of 63 voluntary participants, comprising 22 men (34.92%) and 41 women (65.08%), were included in the study. To assess participants' energy and macronutrient intake, a 24-hour dietary recall was utilized. Additionally, the Modified Barthel Index (MBI) was applied to determine the level of independence in Basic Activities of Daily Living (ADL), while the Mini Nutritional Assessment (MNA) was used to evaluate nutritional status and determine malnutrition levels. In the initial assessment, the median MNA score was 22 (12–25.5), with a mean of 21.14 ± 3.33, whereas in the final assessment, the median score increased to 24 (14.5–27), with a mean of 23.12 ± 3.11, indicating a statistically significant improvement. However, no significant difference was found in the distribution of dependency levels across MBI categories. An analysis of nutritional status revealed that, at baseline, both male and female participants had energy and carbohydrate intake levels exceeding recommended values. In the final assessment, energy and carbohydrate intake decreased, while protein and fat intake increased, leading to a more balanced distribution of energy-providing nutrients. Furthermore, a weak positive correlation was found between the difference in MNA scores and the difference in energy (kcal) derived from protein and protein intake (g) (both values: r = 0.278; p = 0.028). A weak positive correlation was also observed between the difference in MNA scores and the difference in water intake (ml) (r = 0.281; p = 0.026). In conclusion, this study demonstrated that dietetic services provided to patients receiving home health care had a significant and positive impact on their nutritional status. However, further research in this area is warranted.trBeslenme ve DiyetetikNutrition and Dieteticsİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Evde Sağlık Hizmeti Alan Hastalara Verilen Diyetisyenlik Hizmetinin Hastaların Beslenme Durumunun Üzerine Etkilerinin DeğerlendirilmesiEvaluation of the Effects of Dietitian Services Provided to Patients Receiving Home Healthcare Services from İstanbul Metropolitan Municipality (İMM) on Their Nutritional StatusMaster Thesis79951702