Yeşilkaya, BurcuKumaş, Emine Tuğba2024-08-072024-08-072020https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92Qh4kTn90He4lGWkGGDmI0MPw6znoE_NAveXFtUkPeg49https://hdl.handle.net/20.500.14517/4561Bu araştırmada olası bir yeme bozukluğu tanısı konmamış, kilo verme amaçlı diyet yapan kadınlarda stres, kaygı, heyecan gibi duygu değişimlerine karşı oluşan duygusal yeme durumunun saptanması araştırılmıştır. Bu çalışma, Haziran - Kasım 2019 tarihleri arasında Dudullu-İstanbul'da yaşayan bireyler arasından rastgele seçilen 18-65 yaş arası 366 sağlıklı kadın tarafından yürütülmüştür. Katılımcılara Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) ile Yeme Farkındalığı Ölçeği-30 (YFÖ-30) uygulanmıştır. Araştırmaya dahil olan katılımcıların BKİ ortalamaları 24,33 ± 4,69 kg/m2 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların DYÖ ortalama puanı 84,79 ve YFÖ-30 ortalama puanı 93,21 olarak bulunmuştur. Katılımcıların DYÖ puanı arttıkça YFÖ-30 puanı da artmaktadır ve bu ilişki anlamlı bulunmuştur (p<0.01). Bu çalışmada diyet yapan kadınlarda duygusal yeme faktörleri değerlendirilmiş olup gerginlik ve stres anlarında yeme, olumsuz duygularda yeme, yeme farkındalığı, kendini kontrol edebilme, farkındalık açısından istatistiksel olarak her iki ölçekte de anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,01). Katılımcıların BKİ ve yaş aralığı arttıkça her iki ölçekte de ortalama puanların arttığı gözlenmektedir (p<0,01). Sonuç olarak duygusal yemenin duygu durum farklılıklarına göre değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Farkındalık ve yeme kontrolünün sağlanması duygu durum değişimlerine göre duygusal yeme kontrolünün sağlanmasında daha faydalı olacaktır. Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Diyet, Yeme farkındalığıIn this study, it has been investigated to determine the emotional eating situations that occur against emotional changes such as stress, excitement, diet anxiety in women who are dieting for weight loss and have not been diagnosed with a possible eating disorder. The study was executed by 366 healthy woman aged 18-65 years, randomly selected among lived in Dudullu-İstanbul between jun - november 2019. Emotional Eating Scale and Mindful Eating Questionnare-30 (MEQ-30) were applied to the participants. The average BMI of the participants in the study was determined as 24.33 ± 4.69 kg/m2. The mean score of the participants' emotional eating scale was found to be 84,79, and the mean MEQ-3 was 93,21.As participants' Emotional Eating Score total score increased, MEQ-30 total score also increased and this relationship was found significant (p<0,01). In this study, emotional eating factors affecting were evaluated in dieting women, and statistically significant differences were found in both scales in terms of eating in moments of tension and stress, eating in negative emotions, eating awareness and self-control (p<0,01).It is observed that as the BMI and age range of the participants increase, the mean scores on both scales increase. As a result, it was found that emotional eating varies according to mood differences. Providing awareness and eating control will be more beneficial in controlling emotional eating according to mood changes. Keywords: Emotional eating, Diet, Mindful eatingtrBeslenme ve DiyetetikBeslenme bozukluklarıDiyetNutrition and DieteticsDuygusal yemeNutrition disordersDietFarkındalıkEmotional eatingKadınlarAwarenessWomenZayıflamaEmaciationZayıflama diyeti yapan ve yeme bozukluğu tanısı almamış kadınların duygusal yeme durumlarının saptanmasıAssessment of emotional eating states of women who have not diagnosed with any eating disorders and does wei̇ght loss dietMaster Thesis77https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92Qh4kTn90He4lGWkGGDmI0MPw6znoE_NAveXFtUkPeg49