Yeşilkaya, BurcuFırat, Aylin2024-08-072024-08-072021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=5XiSE4yCP_gmnukpMEp65QZPjsprV0NZxbNWyhbxkwKcNp3oZO9SuYcsmrppAaA5https://hdl.handle.net/20.500.14517/5189Hastaneler zamana bağlı kalmadan 7/24 hizmet veren kurumlardır. Hastanelerde çalışan sağlık çalışanları yoğun tempolarda uzun süre aç kalabilmektedirler. Sağlık çalışanlarında uykusuzluğa ve çalışma yoğunluğuna bağlı gece geç saatlerde yemek yedikleri için yeme sorunları oluşabilmektedir. Bu sebeple kişide oluşabilecek potansiyel yeme bozukluğu birden fazla etmenle oluşabilmektedir. Bu çalışma, sağlık çalışanlarında beslenme alışkanlıkları ve genel psikolojik durumları arasındaki ilişkiyi değerlendirebilmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma Özel Pendik Bölge Hastanesi sağlık çalışanlarının katılımıyla tamamlanmıştır. Araştırmanın evrenini hastanedeki bütün sağlık çalışanları oluşturmuştur ve gönüllü olan tüm çalışanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Toplamda 246 kişi çalışmaya katılmıştır. Çalışmada; Yaygın Anksiyete Ölçeği (Kısa Form – 7), Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği ve adet Sosyodemografik form kullanılmıştır. Bu çalışmada analizler Statistical Package for Social Sciences (SPSS) programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada; katılımcıların yaygın anksiyete bozukluğu ile SBİTO arasında negatif yönlü çok zayıf düzeyde (r= -0,186) anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,01). Ek olarak, yaygın anksiyete bozukluğu ile beslenme hakkında bilgi alt boyutu arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Ayrıca, yaygın anksiyete bozukluğu ile beslenmeye yönelik duygu alt boyutu arasında istatistiksel açıdan anlamlı negatif yönlü ve çok zayıf düzeyde (r= -0,129) bir ilişkiye rastlanmıştır (p<0,01). Son olarak, yaygın anksiyete bozukluğu ile kötü beslenme alt boyutu arasında istatistiksel açıdan negatif yönlü ve çok zayıf düzeyde (r= -0,181) bir ilişki bulunmuştur (p<0,01). Sağlık çalışanlarında sağlıklı beslenme ile yaygın anksiyete bozukluğu arasındaki korelasyon değerlendirilmesi sonucunda alan yazınla uyumlu olarak; katılımcıların sağlıklı beslenme ve yaygın anksiyete bozukluğunun pozitif korele olmadığı düşünülmüştür. Sağlık çalışanlarının sağlıklı beslenmeyi ne kadar bildiğini ve genel anksiyete bozukluklarını etkileyen faktörlerin belirlenebilmesi için daha geniş örneklemde, izlemsel çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Yeme tutumu, sağlıklı beslenme, anoreksiya, blumia, sağlık, yeme bozukluğu, anksiyete.ANALYSIS AND EVALUATION OF THE CORRELATION OF GENERAL ANXIETY DISORDER AND EATING DISORDER IN HEALT PROFESSIONAL Hospitals are institutions that provide 24/7 service regardless of time. Health workers working in hospitals may stay hungry for a long time in intense tempos. Eating problems may occur in healthcare workers due to both the stress because of insomnia and work intensity, and the fact that they eat late at night. In irregular working conditions, sleep patterns are disrupted and eating disorders may occur as a result of eating late at night. Sleep and eating disorders are considered periodic at first, but if not prevented, they are problems that may lead to a diagnosis of disorder. Nutrition is of great importance for an individual's healthy life. For this reaason, the potential eating disorder threat may occur due to more than one factor. This study was carried out in order to evaluate the relationship between nutritional habits and general psychological states of health workers. This study was completed with the participation of Private Pendik Regional Hospital health workers. The aim of the study is to investigate the correlation between generalized anxiety disorder and eating disorder that may potentially be present in healthcare workers by accepting the Private Pendik Regional Hospital as a sample. This study war carried out in order to evaluate the relationship between nutritional habits and general psychological states of health workers. This study was completed with the participation of Private Pendik Regional Hospital healthy employees. The universe of our research consists of all health workers. The sample in the universe was selected from the employees of Istanbul Private Pendik Regional Hospital. Volunteering of employees is a priority. A consent form was given to the participants before completing the existing questionnaires. 246 employees were randomly selected. Employees were asked to give complete answers to all questions. 2 scales and 1 sociodemographic form were used. These scales; Common Anxiety Scale (Short Form –- 7), It is the Attitude Scale towards Healthy Eating.trBeslenme ve DiyetetikAnksiyeteAnksiyete bozukluklarıAnoreksiNutrition and DieteticsBeslenme bozukluklarıAnxietyAnxiety disordersBlumia nervozaAnorexiaNutrition disordersSağlık personeliBlumia nervozaSağlıklı beslenmeHealth personnelHealthy nutritionYeme tutumuEating attitudesSağlık personellerinde genel anksiyete bozukluğu ile yeme bozukluğunun korelasyonunun incelenip değerlendirilmesiAnalysis and evaluation of the correlation of general anxiety disorder and eating disorder in healt professionalMaster Thesis100https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=5XiSE4yCP_gmnukpMEp65QZPjsprV0NZxbNWyhbxkwKcNp3oZO9SuYcsmrppAaA5