Günal, Ahmet MuratSeymen, Cansu2025-05-312025-05-312024https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=htlyhJG97gjBTPjAeWRhPrUoksh3RZXFLAOZ9UxkDpFGKEK5qondfO_stq9KUEf7https://hdl.handle.net/20.500.14517/7886Bu çalışma Pendik Belediyesi'nde masa başı çalışan yetişkin bireylerin iş yaşam dengelerinin duygusal yeme ve akdeniz yaşam tarzı uyumlarına yansımaları arasındaki ilişkilerini ve söz konusu değişkenlerin birbirleriyle ilişkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma Nisan-Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul iline ait Pendik Belediyesi'nin masa başı çalışanlarından 217 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama formu olarak katılımcıların antropometrik ölçümlerini (boy uzunluğu, ağırlık vb) ve sosyodemografik özelliklerini (yaş, eğitim durumu, gelir seviyesi) öğrenmeye yönelik sorulardan oluşan 'Kişisel Bilgiler', 'Duygusal Yeme Ölçeği', 'Yeni İş Yaşam Dengesi' ve 'Akdeniz Yaşam Tarzı Ölçeği' kullanılmıştır. Çalışmaya yaş ortalaması 36,45±8,82 olan 217 katılımcı (120 kadın, 55,3%; 97 erkek, 44,7%) dahil edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 25.0 ve R 4.4.0 programı kullanılmıştır. Katılımcıların duygusal yeme ölçeği genel puanından aldıkları puan ortalama 10,10±5,96; iş yaşam dengesi ölçeği genel puanından aldıkları puan ortalama 3,35±0,69; Akdeniz yaşam tarzı ölçeği genel puanından aldıkları puan ortalama 12,29±3,36 olarak belirlenmiştir. Cinsiyete göre duygusal yeme ve Blok 3 ölçeklerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Kadınların duygusal yeme puanları erkeklere göre daha yüksektir. Blok 3 ölçeğinde ise erkeklerin puanları kadınlara göre daha yüksektir. Diğer ölçeklerde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (Tablo 4.3). İş yaşam dengesi Akdeniz yaşam tarzı üzerinde pozitif bir etki yaparken (β = 0.685, p = 0.046), duygusal yeme ise negatif bir etki (β = -0.104, p = 0.009) yaratmaktadır. Duygusal yeme ise tek başına Akdeniz yaşam tarzını azaltan anlamlı bir etki yaratmaktadır (Std.β: -0,180;p<0,009). Dolaylı olarak ise iş yaşam dengesi duygusal yeme aracılığıyla Akdeniz yaşam tarzını arttıran bir etki yaratmakta ve böylece toplam etki iş yaşam dengesinin tek başına Akdeniz yaşam tarzının arttırdığından daha fazla artmaktadır. Çalışmanın sonucunda iş yaşam dengesinin sağlanması, Akdeniz yaşam tarzının benimsenmesini tek başına sağlamaktan daha etkili olduğu görülmektedir. Bu nedenle çalışan bireylerin iş yaşam dengeleri multidisipliner bir yaklaşımla korunmalı ve hayatlarına Akdeniz yaşam tarzını entegre etmeleri teşvik edilmelidir.The purpose of this study is to look into the connections between the sedentary adult workers at Pendik Municipality's work-life balance and their emotional eating patterns and adherence to the Mediterranean diet. Between April and June of 2024, 217 sedentary Pendik Municipality employees in Istanbul were the subjects of the study. Along with the 'Emotional Eating Scale,' 'New Work-Life Balance Scale,' and 'Mediterranean Lifestyle Scale,' the data collection tools included 'Personal Information' questions about the anthropometric measurements (height, weight, etc.) and sociodemographic characteristics (age, income, and level of education). With an average age of 36.45±8.82 years, 217 people (97 males, 44.7%; 120 females, 55.3%) were included in the study. Software such as R 4.4.0 and SPSS 25.0 were used for data analysis. On the emotional eating scale, participants averaged 10.10±5.96, on the work-life balance scale, 3.35±0.69, and on the Mediterranean lifestyle scale, 12.29±3.36. The emotional eating and Block 3 scales showed significant gender differences, with females rating higher on emotional eating and males scoring higher on Block 3. In the remaining scales, there were no discernible gender differences (Table 4.3). The findings show that while emotional eating has a negative effect (β = -0.104, p = 0.009), work-life balance has a beneficial impact on the Mediterranean lifestyle (β = 0.685, p = 0.046). Adherence to the Mediterranean lifestyle is significantly reduced by emotional eating alone (Std. β: -0.180; p < 0.009). Work-life balance has a higher overall impact on the Mediterranean lifestyle than it does on it directly since it decreases emotional eating, which in turn promotes adherence to the lifestyle. The findings show that while emotional eating has a negative effect (β = -0.104, p = 0.009), work-life balance has a beneficial impact on the Mediterranean lifestyle (β = 0.685, p = 0.046). Adherence to the Mediterranean lifestyle is significantly reduced by emotional eating alone (Std. β: -0.180; p < 0.009). Work-life balance has a higher overall impact on the Mediterranean lifestyle than it does on it directly since it decreases emotional eating, which in turn promotes adherence to the lifestyle.trBeslenme ve DiyetetikNutrition and Dieteticsİş Yaşam Dengesi ile Duygusal Yeme ve Akdeniz Yaşam Tarzı Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi: Pendik Belediyesi ÖrneğiEvaluation of the Relationships Between Work-Life Balance, Emotional Eating, and Mediterranean Lifestyle: a Case Study of Pendik MunicipalityMaster Thesis91930211