Sedat ArslanFidan Turanli2024-05-252024-05-25202301300-08532148-534810.17942/sted.1188963https://doi.org/10.17942/sted.1188963https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1158576/covid-19a-bagli-yasanan-korkunun-universite-ogrencilerinde-duygusal-istah-ve-yeme-davranislarina-etkisinin-degerlendirilmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/2085Giriş: Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisi sürecinde örgün eğitimin sekteye uğraması, alışılagelmiş ya da beklenen üniversite hayatının olağan sürecinin etkilenmesiyle birlikte gelişen olumsuz duyguların ve yaşanan korkunun duygusal iştah ve yeme davranışlarına etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. İstanbul Okan Üniversitesi öğrencilerinden 385 öğrenci araştırmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada katılımcılardan COVID-19 Korkusu Ölçeği, Duygusal İştah Anketi, Hollanda Yeme Davranışı ölçekleri uygulanmış olup 24 saatlik Besin Tüketim Kaydı alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya 300 kadın ve 85 erkek olmak üzere 385 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 22,89±4,78 ve BKİ ortalamaları 22,22±3,47 olarak saptanmıştır. Araştırmada COVID-19’un duygusal yeme ve dışsal yeme üzerinde etkisinin olmadığı (p>0.05), kısıtlayıcı yeme üzerinde %1.6 arttırıcı etkisi olduğu (p<0.05) saptanmıştır. Araştırma sonuçlarında öğrencilerin duygusal iştah anlarında normalden daha az yediği, COVID-19 korkuları nedeniyle az da olsa kısıtlayıcı bir yeme yaklaşımı izledikleri, flor ve potasyum açısından yetersiz düzeyde besin alımı yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır (p<0.05). Sonuç: Gençlerin çoğunluğu oluşturduğu öğrencilerde sağlıklı beslenme bilgi düzeylerinde eksiklikler olabileceği düşünülmektedir. Gelecek salgınlarda alınacak önlemlerle, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarına yönelik daha çok bilgilendirme ve toplumsal eğitimler düzenlenmesi önerilmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessCOVID-19'a Bağlı Yaşanan Korkunun Üniversite Öğrencilerinde Duygusal İştah ve Yeme Davranışlarına Etkisinin DeğerlendirilmesiArticle32115261158576