Alphan, Müveddet Emel TüfekçiDege, Gökhan2024-05-272024-05-272017https://hdl.handle.net/20.500.14517/3338Bu çalışma, Edirne Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinde ortoreksiya nervoza (ON) eğiliminin, ON'nin cinsiyet, yaş ve beden kütle indeksi (BKİ) değişkenlerine göre değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya birinci öğrenimde eğitim gören toplam 125 öğrenci (19 erkek, 106 kadın) katılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından 'anket yöntemi' kullanılarak, katılımcılarla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, kalınan yer vb.) sorgulanmış ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ayrıca, yeme bozukluklarının değerlendirilmesi için 'Yeme Tutum Testi (EAT-40)', ON'nin tanımlanabilmesi için 'ORTO-15' testi ve obsesif belirtilerin değerlendirilmesi için ise 'Obsesif Belirti Testi' kullanılmıştır. Bireylerin çoğunluğu (%84,8) kadındır. Erkek bireylerin %89,5'i, kadın bireylerin ise %83,0'ı normal BKİ değerlerine sahiptir. Erkek bireylerin EAT-40 puanı kadın bireylerden yüksek bulunurken, kadın bireylerin ise ORTO-15 puanı ve obsesif puanı erkeklerde yüksek bulunmuştur (p>0,05). Hem erkek hem kadın bireylerin çoğunluğu (sırasıyla %94,7 ve %93,4) Eat-40 değerlendirmesinde düşük risk grubundadır. Erkeklerin %73,7'sinin, kadınların ise %56,6'sının ortorektik olduğu saptanmıştır. Yaş gruplarına göre yapılan analizlerde obsesif puanının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Bireylerin BKİ grupları, bel/boy oranı ve kalınan yere göre ölçek puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Ölçekler ile yapılan korelasyon analizinde, EAT-40 puanı ve ORTO-15, ORTO-15 ve obsesif puanı arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, ON ve ilişkili faktörlerin değerlendirildiği daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması yararlı olacaktır.This study was conducted to evaluate the tendency of orthorexia neurosis (ON) in the Nutrition and Dietetic Department students of Edirne Trakya University according to some variables such gender, age and body mass index (BMI). A total of 125 students (19 males, 106 females) who training in the daytime education attended the study. Research data were collected by the researcher with using 'survey method'. Socio-demographic characteristics of participants (gender, age, accommodaiton, etc.) were questioned and anthropometric measurements were taken. In addition, 'Eating Attitude Test (EAT-40)' was used to evaluate eating disorders, 'ORTO-15 test' was used to identify ON and 'Obsessive Symptom Test' was used to evaluate obsessive symptoms. The majority of individuals (84,8%) are females. 89,5% of male individuals and 83,0% of female individuals have normal BMI values. While EAT-40 scores of male subjects were higher than female subjects, ORTO-15 scores and obsessive scores of female subjects were higher in men (p>0,05). The majority of both male and female subjects (94,7% and 93,4%, respectively) were at the low risk group according to EAT-40 evaluation. It was determined that 73,7% of males and 56,6% of females were orthotopic. Obsessive scores were found to be different in the analyzes according to age groups (p<0,05). There was no significant difference between individuals at scale scores in terms of BMI groups, waist /height ratios (p>0,05). In the analysis of the correlations made with the scales, there was a negative correlation between EAT-40 score and ORTO-15, and ORTO-15 and obsessive score (p<0,05). As a result, it would be beneficial to undertake more extensive studies in which ON and related factors are assessed.trBeslenme ve DiyetetikBeslenmeBeslenme bozukluklarıBeslenme eğitimiNutrition and DieteticsNutritionBeslenme incelemeleriNutrition disordersNutrition educationDiyetNutrition surveysOrtoreksiya nervozaDietOrthorexia nervosaÖğrencilerStudentsBeslenme ve diyetetik öğrencilerinde ortoreksiya nervozanın saptanmasıDetermination of the orthorexia nervosa in nutrition and dietetics studentsMaster Thesis75https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB6yaBX5rhdp3--GLLO1w0D6z5wdu2ITTw4NYISq3Vznrb