Özcan, Burcu Ateş2024-11-152024-11-15201901301-14213023-6754[TRDIZIN-DOI-BELIRLENECEK-126]https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/345764/sarbon-hastaligi-ve-onemihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/7333Şarbon doğrudan ya da dolaylı olarak hayvanlardan ve/veya hayvansal kaynaklı ürünlerden bulaşarak insanları etkileyen; gram pozitif, çubuk şeklindeki Bacillus anthracis bakterisinden kaynaklananbir hastalıktır. İnsandan insan geçmediği düşünülmektedir, ancak,akıntılı deri lezyonu görülen kutanöz şarbon vakalarında insandaninsana bulaş olduğuna dair yazılar vardır. Son derece bulaşıcı veölümcül olması sebebi ile ciddi bir halk sağlığı sorunu olan şarbonun erken teşhis edildiği ve uygun antibiyotik kullanıldığı taktirdetedavi edilebilmesinin yanı sıra eğitim, düzenli enfeksiyon kontrolüve denetimler ile şarbon hastalığı toplumda kontrol altında tutulabilmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk ve Çevre SağlığıGenel ve Dahili TıpMikrobiyolojiEnfeksiyon HastalıklarıŞarbon Hastalığı ve ÖnemiReview2912731345764