Browsing by Author "Ağbaba, Neslihan"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Sleeve gastrektomi geçiren kadın bireylerin diyet kalitesinin ağırlık değişimi, beden kütle indeksi ve depresyon ile ilişkisinin belirlenmesi(2020) Ağbaba, Neslihan; Özcan, Burcu AteşBu çalışma, Sleeve Gastrektomi operasyonu geçiren kadın bireylerin operasyondan bir yıl sonraki diyet kalitelerinin ağırlık değişimi, beden kütle indeksi (BKİ) ve depresyon ile ilişkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, 2018 yılı Ağustos-Kasım ayları arasında İstanbul ili Kağıthane ilçesinde bulunan Özel Derindere Hastanesi'nde Sleeve Gastrektomi operasyonu geçirmiş ve postoperatif birinci yılını doldurmuş, operasyon öncesi BKİ'si 40 kg/m2 ve üzerinde olan 18-50 yaş aralığında 62 kişi dahil edilmiştir. Bireylerden üç günlük besin tüketim kaydı alınıp, akabinde sosyodemografik özellikler ve beslenme durumu ile ilgili soruları içeren 15 soruluk bir anket formu ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 33,6±9,5 yıldır. Bireylerin ameliyat sonrası vücut ağırlığı ve BKİ değerlerinde istatistiksel olarak önemli azalmalar görülmüştür. Bireylerin diyetle aldıkları günlük protein, folat, kalsiyum ve demirin yetersiz, karbonhidrat, riboflavin ve fosforu yeterli, niasin ve B12 vitamininin fazla miktarda olduğu saptanmıştır. Bireylerin diyet kalitelerinin değerlendirilmesinde 'Ortalama Yeterlilik Oranı (MAR)' kullanılmıştır. Bireylerin MAR puanı ortalaması 76,0±31,8'dir. Buna göre genel diyet kaliteleri 'geliştirilmeli' kategorisindedir. Bireylerin Beck Depresyon Ölçeği puan ortalaması 8,2±6,4 olup depresyon düzeyleri normaldir. Diyetle tüketilen günlük protein, karbonhidrat, riboflavin, niasin, folat, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve çinko miktarları ile depresyon puanı arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler gözlemlenmiştir (p<0,05). Diyet kalitesi iyi olan bireylerin ağırlık kaybı yüzdeleri daha yüksek, BKİ'leri daha düşüktür (p>0.05). Diyet kalite puanları daha yüksek olan bireylerin depresyon puanları daha düşüktür (p<0,05). Diyet kalitesi ile vücut ağırlığı ve BKİ arasında negatif yönlü anlamsız, depresyon puanları ile negatif yönlü anlamlı ve ağırlık kaybı yüzdesi ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak diyet kalitesinin arttırılması; ağırlık değişimi yüzdesinin arttırılması, BKİ ve depresyon puanlarının azaltılması ile ilişkilidir. Diyet kalitesinin arttırılması ve besin ögesi alımlarının iyileştirilmesi ise alanında uzman kişilerce doğru yönlendirme gerektirmektedir. Bu doğrultuda multidisipliner çalışma bariatrik cerrahi sonrası önemli ve gereklidir.