Browsing by Author "Alphan, Muveddet Emel"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Citation Count: 0Evaluation of the relationships between burnout, eating behavior and quality of life in academicans(Mattioli 1885, 2021) Ozcan, Burcu Ates; Uslu, Burcu; Okudan, Begum; Alphan, Muveddet EmelBackground: Burnout may lead to decreased healthy eating behaviors. Particularly intense and strenuous working conditions in academicians can increase burnout and decrease quality of life by negatively affecting health. Objectives: The study was conducted to examine the burnout level, eating behaviors, and quality of life of academicians and to reveal the relationship between these parameters. Methods: 194 academicians who accepted to participate voluntarily in the study were included. A questionnaire form about the sociodemographic characteristics, Dutch Eating Behaviors Questionnaire (DEBQ), Maslach Burnout Inventory-Educator Survey, and Quality of Life Questionnaire -Short Form (SF-36) were applied to the participants. Results: Emotional eating score has positive relationships with emotional burnout and depersonalization and has a negative relationship with personal success (p >= 0.05). The emotional eating score has positive meaningless relationships with physical function and social functionality which are sub-parameters of quality of life. While positive relationships between personal success and all parameters other than the pain from the quality of life sub-parameters are observed. Conclusions: Emotional eating and burnout can have negative effects on the academicians' quality of life. Taking precautions to increase healthy nutrition and physical activity in academic staff and being directed by experts in their field can be effective in preventing this problem.Master Thesis Sınav stresi olan lise son sınıf öğrencilerinin kahve tüketimi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi(2019) Yıldız, Gülcan; Alphan, Muveddet EmelLise son sınıf öğrencilerinde sınav stresi nedeniyle kafein alımı artmaktadır. Bu çalışma lise son sınıf öğrencilerinde sınav stresiyle artan kafein alımında ortalama kafein alımını, kafeinin kaynağını, beslenme durumlarını ve Beden Kütle İndekslerini (BKİ) değerlendirmek, amacıyla Kumluca Anadolu Lisesi, lise son sınıf öğrencilerinde üzerinde yapılmıştır. Öğrencilerden 66'sı kız, 43'ü erkek toplam 109 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Öğrencilerin tanıtım bilgileri, stresin yeme davranışına etkileri, kafein alımı, günlük su tüketimi ve 24 saatlik besin tüketim kayıtları, anket formu ile alınmıştır. Bu çalışmaya katılan tüm öğrencilerin ortalama boy uzunluğu kadın öğrencilerde 1,63±0,05 m erkek öğrencilerde 1,75±0,07 m, vücut ağırlığı kadın öğrencilerde 59,64±9,92 kg erkek öğrencilerde 71,12±12,77 kg, BKİ'leri ise kadınlarda 22,48±3,78 kg/m2 erkeklerde 23,33±4,0478 kg/m2 olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin günlük toplam su tüketimlerinin 1487±902,2 mL olduğu, günlük ortalama kafein alımları kahve tüketen kadın öğrencilerde 154,00±165,29 mg, kahve tüketen erkek öğrencilerde 201,35±221,84 mg olduğu görülmüştür. Kafein kaynakları arasından en fazla kafeini kahve tüketen kadın öğrencilerde (84,94±149,62 mg) kahve tüketen erkek öğrencilerde (61,20±82,82 mg) kahveden, daha sonra çaydan aldıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin diyetle aldıkları enerji, posa, E vitamini, folat ve kalsiyumun, önerilen miktardan daha az olduğu, protein, A vitamini, C vitamini, demir ve çinkonun önerilen miktarları karşıladığı görülmüştür. BKİ persentil gruplandırmasına göre, çok zayıf olan kadın öğrencilerin kafein tüketim ortalaması en fazladır ve kadın öğrencilerin BKİ persentil gruplarına göre günlük kafein tüketim miktarları ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Erkek öğrencilerde zayıf olan öğrencilerin günlük kafein tüketim ortalamasının diğer gruplardan daha yüksek olduğu, ancak BKİ persentil gruplarına göre günlük kafein tüketim miktarlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür (p>0,05). Bu çalışmanın sonuçlarına göre sınav stresi olan lise son sınıf öğrencilerinin iyi beslenme alışkanlığı kazanması, enerji ve besin ögelerini yeterli düzeyde içeren bir diyet uygulaması hem gelişimleri hem de okul başarıları için önemlidir. Öğrencilerin kafein tüketimleri ve kafein alımlarının BKİ üzerine etkisini belirleyecek daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler: Kafein, Adölesan, Beslenme