Browsing by Author "Baykoca, Buse"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Yetişkin bireylerde akdeniz diyetine uyumun sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışları ile ilişkisinin değerlendirilmesi(2023) Baykoca, Buse; Özcan, Burcu AteşBu çalışmada yetişkin bireylerde Akdeniz diyetine uyumun sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışları ile ilişkisinin değerlendirilmesi araştırılmıştır. Araştırma İstanbul'da yaşayan 18-65 yaş arası 385 yetişkin bireyler ile yürütülmüştür. Araştırmada bireylerin sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve beslenme alışkanlıklarından oluşan bir 'Anket Formu', 'Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS)', 'Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları Ölçeği', 'Üç Günlük Besin Tüketim Kaydı' uygulanmıştır. Üç günlük besin tüketim kaydı ile Sağlıklı Yeme İndeksi 2015 (SYİ-2015) hesaplanmıştır.Araştırmaya yaş ortalamaları 43,36±12,66 yıl olan 283 kadın, 102 erkek olmak üzere toplam 385 birey katılmıştır. Katılımcıların MEDAS ortalamaları 7,92±2,04 puan (kadınların 8,04±2,07; erkeklerin 7,59±1,93 puan), Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları; 'Sağlıklı ve Dengeli Beslenme' alt ölçek ortalaması 4,75±1,23, 'Kalite işaretleri' alt ölçek ortalaması 4,25±1,35, 'Et tüketiminin azaltılması' alt ölçek ortalaması 3,54±1,21, 'Yerel gıda' alt ölçek ortalaması 2,87±1,27, 'düşük yağ' alt ölçek ortalaması 4,27±1,47, 'Mevsimine göre meyve ve sebze' alt ölçek ortalaması 4,47±1,14, 'Gıda İsrafından Kaçınma' alt ölçek ortalaması 4,48±1,42, 'Hayvan sağlığı' alt ölçek ortalaması 4,17±1,47 puan olarak bulunmuştur. Kadınlar erkeklere göre daha yüksek kalite işareti olan ürünleri tüketirken; erkekler gıda israfından kadınlara göre daha fazla kaçınmaktadır (p<0,05). Katılımcıların MEDAS bağlılık düzeyine göre sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışları tutumlarının tüm alt boyutlarında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,001). Katılımcıların MEDAS puanlarının SYİ-2015 puanları üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmazken; sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışlarının MEDAS üzerinde %31,8'lik bir etkisi olduğu saptanmıştır. Buna göre; 'Sağlıklı ve Dengeli Beslenme', 'Et Tüketiminin Azaltılması', 'Mevsimine Göre Meyve ve Sebze' alt boyutlarından alınan puan arttıkça MEDAS puanları artmaktadır (p<0,001). 'Gıda İsrafından Kaçınma' alt boyut puanının ise MEDAS puanını azaltan bir etkisi olduğu saptanmıştır (p<0,05). Katılımcıların MEDAS uyumları arttıkça düşük ve orta diyet kalitesinde sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışları; 'Sağlıklı ve Dengeli Beslenme', 'Kalite İşaretleri', 'Et tüketiminin azaltılması', 'Hayvan sağlığı' ve 'Mevsimine göre meyve ve sebze' puanları artmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda, katılımcıların sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışlarını geliştirmeleri açısından Akdeniz diyeti uygun bir model olarak görünmektedir. Ancak katılımcıların sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışları tutumlarının alt grup puanlarının daha yüksek olması beklenmektedir. Bu noktada bireylerin sağlık profesyonelleri tarafından bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi gerekebilmektedir