Browsing by Author "Bunsuz, Inci"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Kadınların duygu durumu, menstrual döngü ve menopoz dönemlerinde yeme eğilimlerinin değerlendirilmesi(2015) Bunsuz, Inci; Şeker, Şahende EsinBu araştırma, 18- 65 yaş arası kadınlarda bazı duygu durumundaki değişimlere göre bireylerin tükettikleri besinleri belirlememizi ve bu durumun obezite ile olan ilişkisini değerlendirmemizi sağlaması amacı ile yapılmıştır. Araştırmada kadınların üzgün, öfkeli, endişeli, stresli, mutlu, heyecanlı, aşk, başarısız, yorgun ve yalnız hissettiği duygu durumları ve menstrual döngü, menopoz gibi dönemlerinde tercih ettikleri besinler ve bu besinlerin kilo artışındaki etkileri değerlendirilmiştir. 250 yetişkin kadının bazı genel ve sağlık durumu ile ilgili bilgileri alınmıştır. BKI bireylerin ağırlık ve boy uzunlukları ölçülerek Ağırlık(kg)/boy (m²) formülünden hesaplanmıştır.BKI değerlendirilmesi;Normal 18.5-24.9 kg/m², Fazla kilolu 25-29.9 kg/m², Obezite 30 kg/m² olarak sınıflandırılmıştır. Bel ve kalça çevresi ölçülerek Bel/ Kalça oranı saptanmış ve yağ yüzdeleri hesaplanmıştır. Negatif duygu durumlarında (üzgün, öfkeli, kaygılı, stresli, başarısızlık,) büyük çoğunluğunun (sırasıyla %38.8, %44, %39.2, %32, %34.3, %33.6) '' hiç yiyemem'' dediği, pozitif duygu durumlarında, (mutluluk, aşk, heyecan) büyük kısmının(%46.8, %40.4 %29,2) ''yemem değişmez''dediğive kadınlara özgü dönemlerde menstrual döngü (%36.8), ve menopozda (%40.8) ise yine büyük kısmının''yemem değişmez'' dediği görülmüştür. Obezite görülen olguların negatif duygu durumlarında ''hiç yemem'' deme oranları, diğer bireylerden anlamlı şekilde yüksektir (p<0.05). Duygu değişikliklerindeki besin tercihlerine bakıldığında; negatif duygu, kapsamlı ana öğün yemeği ve cips çekirdek gibi çıtırtılı atıştırmalıklar, pozitif duygu durumlarında kapsamlı ana öğün ve çikolata, menstrual dönemde çikolata ve şerbetli tatlılar, menopoz döneminde kapsamlı ana öğün ve tuzlu karbonhidrattan zengin besinlerin tercih edildiği bulunmuştur. Tüm duygu durumlarında ve kadınlara özel dönemlerde en çok tercih edilen içecekler çay ve kahvedir. Sonuç olarak negatif duygu durumlarındaki değişim kişilerde iştah azalmasına yol açmıştır.