Browsing by Author "Candemir, Esra"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Tip 2 diyabetli bireylerin fonksiyonel besinleri bilme, kullanma durumları ve ilişkili etmenlerin belirlenmesi(2017) Candemir, Esra; Akman, MehmetAraştırma İstanbul'da özel bir tıp merkezinin diyet polikliniğine 2017 yılında başvuran altı aydan daha uzun süredir Tip 2 diyabet tanısı almış 104 kişinin fonksiyonel besinlere yönelik farkındalıklarını, bilgi düzeylerini ve tüketim sıklıklarını saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan tüm bireylere 23 sorudan oluşan bir anket formu yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Çalışmaya katılan 104 bireyin ortalama yaşı 55,8±12,3 (30-83), %84,5'i (n=87) kadındır. Kan şekerini dengelemede etkili olan en az bir fonksiyonel besini bilme sıklığı %88,6 (n=90), kullanma sıklığı %86,5'tir (n=83). Katılımcılar tarafından kan şekerini dengelemede etkili olduğu en sık bilinen üç ürün sırasıyla tarçın (%88,6), çörekotu (%62,5) ve zerdeçaldır (%53,0). Kan şekerini dengelemek amacıyla en sık kullanılan ilk üç ürün sırasıyla tarçın (%71,9), elma (%19,6) ve çörekotu (%19,2). Katılımcıların %33,5'i şu anda ya da geçmişte kullandıkları herhangi bir fonksiyonel besini 'her gün' kullandığını belirtmiştir. Sosyodemografik ve ekonomik değişkenlerin, ailede diyabet öyküsünün, sağlık algısının, tedaviye uymanın, insülin kullanmanın, diyabet dışında başka bir kronik hastalık varlığının, diyetisyenden beslenme danışmanlığı almanın, diyabetik diyet yapmanın, fonksiyonel besin danışmanlığı almanın, kan şekerini dengede tutabiliyor olmanın, bilgi kaynağının sağlık profesyoneli olmasının, kan şekerini düzenlemek için ilaç tedavisi dışında diğer yöntemlerden birini kullanmanın fonksiyonel besinin şu anda kullanımına anlamlı etkisi yoktur (p > 0.05). Bilimsel çalışmalar tüketilen besinlerin yaşam kalitesini etkilediğini gösterse de bu tür besinlerin bilinçsiz kullanımında zararlı etkiler oluşturabileceği ve hastalıkların tedavisinde tek başına yeterli olmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tür besinlerin bilinçli kullanılması için doktor ve diyetisyenlere hastaların bilinçlendirilmesi konusunda sorumluluklar düşmektedir. Anahtar Kelimeler: tip 2 diyabet, fonksiyonel besin, bilinirlik düzeyi, kullanma durumları