Browsing by Author "Ceran, Nazmiye"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Yetişkin bireylerde diyetin inflamatuvar indeksinin hedonik açlık, diyet kalitesi ve yaşam kalitesi ile ilişkisi(2021) Ceran, Nazmiye; Özcan, Burcu AteşBu çalışma, yetişkin bireylerde diyetin inflamatuvar indeksi ile hedonik açlık, diyet kalitesi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Aralık 2020- Mayıs 2021 tarihleri arasında özel bir beslenme danışmanlığı merkezine başvuran 18-65 yaş aralığında 93 erkek ve 182 kadın olmak üzere toplam 275 birey ile yürütülmüştür. Araştırmada bireylerin sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlerine yönelik soruları içeren bir anket formu, hedonik açlığın belirlenmesinde 'Besin Gücü Ölçeği (BGÖ)', yaşam kalitesinin belirlenmesinde 'Dünya Sağlık Ögütü (DSÖ) Yaşam kalitesi ölçeği-kısa formu'(WHOQOL-BREF)', diyet kalitesinin değerlendirmesinde 'Sağlıklı Yeme İndeksi- 2015 (SYİ)' ve üç günlük besin tüketim kaydı formu katılımcılara uygulanmıştır. 'Diyetin İnflamatuar İndeksi (Dİİ)' üç günlük besin tüketim kaydı aracılığı ile hesaplanmıştır. Bireylerin yaş ortalaması 36,10 ± 11,3 yıldır. Beden kütle indeksi (BKİ) sınıflamasına göre %39,2'si normal, %34,9'u hafif kilolu ve %22,9'u obezdir. Katılımcıların ortalama BGÖ 2,82 ± 0,7 puan (hedonik açlığı olan %29,8), SYİ 74,6 ± 10,71 puan (%26,5'inin iyi, %72,7'sinin orta, %0,7'sinin düşük diyet kalitesi) ve Dİİ -91,45 ± 121,18 (minimum -626,25, maksimum +12,80) puandır. Tüm bireylerin WHOQOL-BREF-TR alan puanları ortalamanın üstünde olup yüksekten düşüğe alan puanları sırasıyla çevre, fiziksel, sosyal, psikolojik alan şeklindedir. Erkeklerde WHOQOL-BREF-TR alan puanları kadınlardan daha yüksektir (psağlıkta memnuniyet<0,05, pdiğer alanlar<0,05). Hedonik açlığı olanların yaşam kalitesi daha düşük (p<0,05) iken SYİ ve Dİİ puan ortalamaları hedonik açlığı olmayanlar ile benzerdir (pSYİ, Dİİ>0,05). BGÖ ve WHOQOL-BREF puanları Dİİ'nin tüm çeyrekliklerinde benzer bulunurken SYİ puan ortalaması sırası ile Q4 ve Q3'te en yüksektir (pBGÖ, WHOQOL-BREF, SYİ>0,05). Diyet kalitesi yüksek olanların yaşam kalitesi de daha yüksektir (p>0,05). Çalışmada Dİİ ile SYİ, BGÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanamamıştır (p>0,05). Özellikle Dİİ ile diyet kalitesi arasında ilişkinin olmamasının, grubun çoğunluğunun orta diyet kalitesinde yer alması ile ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Yaşam kalitesi ve diyet kalitesi Dİİ'nin yanı sıra birçok parametreden etkilenebilmektedir. Çalışmada Dİİ ile yaşam kalitesi ve diyet kalitesi arasında direkt olarak ilişki bulunmazken Dİİ'nin uzun vadede olumsuz etkileri ve kronik hastalıklar üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda, Dİİ'nin düşürülmesinin ve hedonik açlığın giderilmesinin bireylerin sağlığı açısından olumlu olabileceği düşünülmekte olup konu ile ilgili daha kapsamlı ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç olduğu vurgulanmaktadır. Anahtar kelimeler: Diyetin inflamatuvar indeksi, Hedonik açlık, Diyet kalitesi, Yaşam kalitesi