Browsing by Author "Eker, Ilknur"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Güngören Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Beslenme ve Obezite Polikliniğine başvuran yetişkin obez kadınların beslenme durumlarının değerlendirilmesi(2017) Eker, Ilknur; Akman, MehmetObezite prevelansı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır. Modern yaşamın kaçınılmaz sonucu olarak görülen obezite DSÖ tarafından önlem alınması gereken epidemi olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; Sağlıklı Beslenme ve Obezite polikliniğine başvuran yetişkin obez kadınların beslenme durumunun değerlendirilmesidir. Çalışma Mayıs 2017- Temmuz 2017 tarihleri arasında obezite polikliniğine başvuran 19-64 yaş arası BKİ≥30 kg/m² şartlarına uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü tüm kadınlar üzerinde (144 kadın) yürütülmüştür. Kadınların boy, kilo ve bel çevresi ölçümü yapılmış, obez bireyleri belirlemek için Beden Kütle İndeksi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket kişisel bilgiler, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlerin yer aldığı üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan kadınların BKİ ortalaması 35,37±4,78 kg/m²'dir. Kadınların %50'si 1.Derece obezite sınıfında yer almakta iken %18,1'i morbiz obezdir. Obez kadınların yaş, eğitim ve medeni durumu ile BKİ değeri arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Akşam öğününü atlayan obez kadınların sabah ve öğle öğününü atlayanlara oranla daha yüksek BKİ değerine sahiptir (p<0,05). Üzüntülü bir durumla karşılaştıklarında daha çok yemek yerim diyen obez kadınlar hiç yemek yemeyenlere oranla daha yüksek iştah derecesine sahip bulunmuştur (p<0,05). Yemeğini yavaş yiyen obez kadınların yemeğini çok hızlı yiyenlere oranla iştah derecesi daha düşük saptanmıştır (p<0,05). Çalışmaya katılan obez kadınlar Türkiye ortalamasına oranla daha az sebze tüketirken; ekmek, pilav-makarna grubunu daha çok tercih ettiği belirlenmiştir. Obez kadınlar paketli, işlenmiş ürün olan kahvaltılık gevrek ve cipsi daha çok tüketmektedir. Çalışma sonuçları obez bireylerin beslenme alışkanlıkları doğrultusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlayacaktır.