Browsing by Author "Erkul, Cahit"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Citation Count: 3Nutrition Knowledge Scale (NKS): Development, Factor Structure, and Validation for Healthy Adults(Mattioli 1885, 2021) Yilmaz, Hande Ongun; Günal, Ahmet Murat; Toguc, Hakan; Cobanoglu, Zeynep; Sayar, Canel Onel; Erkul, Cahit; Gunal, Ahmet Murat; Beslenme ve Diyetetik / Nutrition and DieteticsObjective: Valid and reliable scales are required to determine and evaluate nutritional knowledge. This research aims to develop the nutrition knowledge scale for adults and to examine the factor structure, validity, and reliability. Methods: Initially, the Nutrition Knowledge Scale (NKS) was constituted, paying attention to content and construct validity. The content validity index (CVI) was found as 0.884. Five hundred eighty-five (371 females, 214 males) volunteers consisting of healthy adults completed the general information form and NKS. For test-retest reliability, 164 (28.03%) participants completed the NKS again within four weeks following the first conduct. Results: As a result of Explanatory Factor Analysis (EFA), NKS items were collected under one factor. According to the results of the Confirmatory Factor Analysis (CFA), all fit indices were found at an acceptable level. Cronbach's alpha value calculated for reliability analysis of NKS is 0.851. The intraclass correlation coefficient (ICC) calculated for test-retest reliability is 0.863. Conclusion: This research indicates that NCS is an acceptable, valid, and reliable scale that covers all aspects of nutritional knowledge and can be used in future research for determining and evaluating the nutritional knowledge level of adults.Master Thesis Obezite ve depresyon arasındaki ilişki: Diyet polikliniğine başvuran obezite tanısı almış kişiler üzerinde bir araştırma(2018) Erkul, Cahit; Yılmaz, Hande ÖngünObezite ile depresyon arasında güçlü bir ilişki olduğu ve depresyondaki bireylerin besin tüketimlerinin psikolojik durumları ile değişkenlik gösterdiği bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı obezite ve depresyon arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Gözleme dayalı ve tanımlayıcı olarak planlanan araştırma, Şubat-Mart 2017 tarihleri arasında Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşları 19-84 arasında değişen 41 erkek ve 39 kadınla yapılmıştır. Araştırma obezite tanısı almış bireyler ile sınırlandırılmıştır. Araştırma verileri, karşılıklı görüşme yöntemi ile anket formu kullanılarak toplanmıştır. Anket formu; danışanların sosyo-demografik özellikleri, sigara-alkol kullanımları, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyi, beden algısı ölçeği, Beck depresyon ölçeği ve besin tüketim sıklığı testini içermektedir. Besin tüketim kaydı sonuçları, Beslenme Bilgi Sistemi (BEBİS) 7 tam versiyon programı kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 programı ile yapılmış olup, istatistik analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak dikkate alınmıştır. Beden algısı ile depresyon durumu karşılaştırıldığında orta ve ciddi düzeyin ortalamasının diğer düzeylere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0,05). Beden algısı ile beden kütle indeksi karşılaştırıldığında II. Derece Obez katılımcıların toplam puan ortalamalarının diğerlerine oranla daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Depresyon ile beden kütle indeksi karşılaştırıldığında II. Derece Obez katılımcıların puan ortalamalarının diğerlerine oranla daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0,05). Çalışmanın önemli sonuçları arasında depresyon düzeyi arttıkça beden algısının bozulduğu, BKİ arttıkça depresyon düzeyinin arttığı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar depresyon, beden algısı ve obezite arasında önemli önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde diyetisyen ve psikologların işbirliği içinde çalışmaları tedavinin etkinliği açısından büyük önem arz etmektedir. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Obezite, BKİ, Beden algısı