Browsing by Author "Fidan Turanli"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Article Citation Count: 0COVID-19'a Bağlı Yaşanan Korkunun Üniversite Öğrencilerinde Duygusal İştah ve Yeme Davranışlarına Etkisinin Değerlendirilmesi(2023) Sedat Arslan; Fidan TuranliGiriş: Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisi sürecinde örgün eğitimin sekteye uğraması, alışılagelmiş ya da beklenen üniversite hayatının olağan sürecinin etkilenmesiyle birlikte gelişen olumsuz duyguların ve yaşanan korkunun duygusal iştah ve yeme davranışlarına etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. İstanbul Okan Üniversitesi öğrencilerinden 385 öğrenci araştırmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada katılımcılardan COVID-19 Korkusu Ölçeği, Duygusal İştah Anketi, Hollanda Yeme Davranışı ölçekleri uygulanmış olup 24 saatlik Besin Tüketim Kaydı alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya 300 kadın ve 85 erkek olmak üzere 385 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 22,89±4,78 ve BKİ ortalamaları 22,22±3,47 olarak saptanmıştır. Araştırmada COVID-19’un duygusal yeme ve dışsal yeme üzerinde etkisinin olmadığı (p>0.05), kısıtlayıcı yeme üzerinde %1.6 arttırıcı etkisi olduğu (p<0.05) saptanmıştır. Araştırma sonuçlarında öğrencilerin duygusal iştah anlarında normalden daha az yediği, COVID-19 korkuları nedeniyle az da olsa kısıtlayıcı bir yeme yaklaşımı izledikleri, flor ve potasyum açısından yetersiz düzeyde besin alımı yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır (p<0.05). Sonuç: Gençlerin çoğunluğu oluşturduğu öğrencilerde sağlıklı beslenme bilgi düzeylerinde eksiklikler olabileceği düşünülmektedir. Gelecek salgınlarda alınacak önlemlerle, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarına yönelik daha çok bilgilendirme ve toplumsal eğitimler düzenlenmesi önerilmektedir.