Browsing by Author "Girgin, Erhan"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Citation Count: 0Association between Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake and IL-6 G(-174)C Polymorphism with Hs-CRP Level in Healthy Subjects(Galenos Publ House, 2022) Girgin, Erhan; Ongun Yilmaz, HandeObjective: Studies have shown that omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids play a major role in the prevention of inflammation, and interleukin-6 (IL-6) levels can be associated with inflammation. The aim of this study was to investigate the relationship between G(-174)C polymorphism of IL-6 gene with dietary omega-3 and omega-6 intake and high sensitive C-reactive protein (CRP) (hs-CRP] level. Methods:This retrospective studywas carried out with a total of 302 healthy individuals, 152 women and 150 men, with a mean age of 50.1 years. Food consumption records, biochemical measurements, and genetic analyztes of individuals were recorded from patient files. Daily energy, fat, cholesterol, omega-6 and omega-3 intakes were evaluated from food consumption records. Results: The CC variation was observed in 7%, GC variation in 31%, and GG variation in 62% of the subjects. Dietary cholesterol intake of individuals with CC variation and omega-6/omega-3 intake of individuals with GG variation were found to be positively and significantly correlated with hs-CRP (r=0.155; p=0.035). Conclusion: Inflammation is the complete response of the organism to the stimuli. In order to prevent the formation of inflammation, it is recommended that individuals with GG variation increase their omega-6/omega-3 consumption rates in their diets towards omega-3.Master Thesis Bir sağlık kurumuna başvuran bireylerin omega-6 omega-3 alımları ve IL-6 G(-174)C geni polimorfizmlerinin kan HS CRP düzeyi ile ilişkisi(2018) Girgin, Erhan; Yılmaz, Hande Öngünİnflamasyon, interlökin-6 (IL-6)'nın da içinde bulunduğu bir seri mekanizma sonucunda meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalar inflamasyonun önlenmesinde Omega-3 ve Omega-6'nın büyük rol oynadığını ve IL-6 seviyelerinin birçok komplikasyonla ilişkilendirilebileceğini ortaya koymuş olmasına rağmen, bu sitokin genlerindeki polimorfizmlerin kronik veya sistemik hastalıklarla ilişkisi konusunda farklı popülasyonlarda çelişkili sonuçlara ulaşılmıştır. Bu araştırmanın amacı da IL-6 geninin G(-174)C polimorfizmlerini tespit ederek beslenme ile alınan Omega-3 ve Omega-6 oranlarını belirleyip high sensitive CRP (hs-CRP) seviyesi ile ilişkisini araştırmaktır. Araştırma özel bir sağlık kurumuna başvuran yaş ortalaması 50,1 yıl olan 152 kadın, 150 erkek, toplam 302 sağlıklı birey ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen bireylerin %7'sinde CC varyasyonu, %31'inde GC varyasyonu ve %62'sinde GG varyasyonu görülmüştür. Kişilerin %29'u sigara içtiklerini, %63'ü alkol kullandıklarını ve %54'ü ise düzenli egzersiz yaptıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan kadınların ve erkeklerin günlük doymuş yağ, tekli doymamış yağ, çoklu doymamış yağ, Omega-6 ve Omega-3 tüketim miktarları yaş grupları arasında anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). CC varyasyonu görülen kişilerin kolesterol alımları ile hs-CRP arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki vardır (p<0,05) ve kolesterol alımları artış gösterdikçe, aynı oranda hs-CRP düzeylerinde de artış bulunmuştur. Aynı şekilde GG varyasyonu görülen kişilerde Omega-6/Omega-3 oranı ile hs-CRP arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki vardır (p<0,05). Bu kişilerde Omega-6/Omega-3 oranı arttıkça aynı şekilde hs-CRP değeri de artış göstermektedir. Egzersiz yapmayanların hs-CRP düzeylerindeki değerler egzersiz yapanlara göre daha yüksektir (p<0,05). IL-6 geninin G(-174)C polimorfizmleri toplumsal olarak farklılık gösterebilmektedir. Omega-3 ve Omega-6 tüketim miktarının GG varyasyonunda hs-CRP ile istatistiksel ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle bu varyasyona sahip kişilerin Omega-3 tüketimini artırması ve Omega-6 tüketimini azaltmaları önerilmektedir.