Browsing by Author "Sevim, Aysel"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis İstanbul ilinde çalışan kadınların kahvaltı alışkanlıklarının araştırılması(2019) Gök, İlkay; Gök, İlkay; Gastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary ArtsDaha soBu araştırma İstanbul ilinde çalışan kadınların sabah kahvaltısı yapma alışkanlığını, kahvaltı yapmalarını etkileyen etmenleri ve kahvaltıda tükettiği besinleri belirlemek amacıyla farklı yaş ve meslek gruplarına uygulanmıştır. Araştırma Şubat-Mart 2019 tarihinde İstanbul'un çeşitli bölgelerinde farklı meslek grupları ve yaş gruplarından 527 kadına uygulanmıştır.. Veriler SPSS ve BEBIS programlarıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya dahil olan kadınların demografik ve kişilik özelliklerine göre dağılımına göre en yüksek oranda yaş grubu 36-45 yaşları olup ikinci olarak ta 46-55 yaş grubu olduğu görülmektedir Katılımcıların % 64,4'ü Anadolu ve % 35,6'nın ise Avrupa yakasında ikamet ettiği görülmektedir. Eğitim düzeyine göre büyük çoğunluğun ön lisans/lisans mezunu olduğu görülmektedir. Katılımcı kadınlarının büyük bir çoğunluğunun (%63,0) normal BKI'ye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca %22,8'inin fazla kilolu, %7,8'inin 1. derece obez, %3,7'sinin zayıf, %2,5'inin 2.derece obez ve % 0,2'sinin 3. derece obez olduğu tespit edilen diğer bulgulardır. Araştırmaya katılan mesleklerine göre dağılımlarına bakıldığında; büyük bir kısmını eğitimci ve finans işlerinde olan mesleklerde çalıştığı görülmektedir. Katılımcıların % 65,2'sinin özel sektör çalışanı, % 34,9'unun 4 kişilik ailede yaşadığı, % 38,2'sinin çocuk sahibi olmadığı ve büyük kısmının % 55,1'inin 6601 TL ve üzeri gelir düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Kadınların %34,5'i öğün atlamakta, %55,0'ı öğün atlamamakta ve %10,4'ü bazen öğün atlamakta olduğu tespit edilmiştir. Kadınların hangi öğünü atladığına ilişkin dağılımları incelendiğinde, en fazla atlanan öğünün (%49,4) öğlen yemeği olduğu görülmektedir. Ayrıca %27,4'ünün sabah kahvaltısını, %19,5'inin akşam yemeğini ve %3,6'inin ise diğer öğünleri atladığı görülmektedir. Kadınlarının %73,1'i her gün düzenli, %14,6'sı ara sıra, %8,3'ü sadece hafta sonları, %2,3'ü hiç ve %1,7'si ise diğer olarak kahvaltı yapma durumlarını belirtmişlerdir. Bu sonuçlara göre katılımcıların büyük çoğunluğunun her gün düzenli şekilde sabah kahvaltısı yaptığı görülmektedir. Kahvaltı yapan çalışan kadınların çoğunun evde ve tek başına kahvaltı yaptıkları, kahvaltı yapmayan çalışan kadınların büyük kısmının erken kalkma, zaman ve alışkanlıklar nedeniyle kahvaltı yapmadıkları tespit edilmiştir. Katılımcı kadınların kahvaltıyı atlamalarının diğer nedenleri ise, sabah kahvaltı yapmayı sevmeme sabahları iştahsız, kahvaltıyı önemsememe, kilo alma korkusu, ekonomik yetersizlikten dolayı ve diğer olarak tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların sabah kahvaltısında tükettikleri besinler ve tüketim göre kadınların her gün beyaz peynir, siyah zeytin yumurta ve domates/salatalık vb. besinleri sabah kahvaltısında tüketmeyi en çok tercih ettikleri görülmektedir. Kadınların sabah kahvaltısında tüketmeyi tercih margarin ve salam/sosis gelmektedir. Kadınların her gün kahvaltıda tükettikleri unlu gıda çeşitlerinin, tost, bisküvi/kraker, kahvaltılık gevrekler, simit/açma, sandviç ve poğaça olduğu görülmektedir. Yine tabloda çalışan kadınlar tarafından kahvaltıda hiç tercih edilmeyen yiyeceklerin ise, hamburger, kahvaltılık gevrekler ve bisküvi/kraker olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda; çalışan kadınlarda sabah kahvaltısının atlamadığı, kahvaltıyı atlayanların da zaman faktöründen dolayı kahvaltı yapamadıkları; kahvaltıdaki besin tercihlerinin de çeşit ve enerji yönünden çeşitlilik gösterdiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kahvaltı, Çalışan kadın, kahvaltı tercihleri