Browsing by Author "Uçar, Zeliha"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Yetişkin bireylerde akdeniz diyet skoru ile beslenme durumu ve vücut kompozisyonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi(2020) Uçar, Zeliha; Akman, MehmetSürdürülebilir beslenme tarzlarından biri olan Akdeniz diyeti (AD) dünyadaki en sağlıklı diyetlerden biridir. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı beslenme modellerinden biri olan AD'nin yetişkin bireylerde vücut kompozisyonu ve beslenme durumu ile ilişkisinin saptanmasıdır. Çalışma Eylül 2019 – Şubat 2020 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Sağlıklı Beslenme / Obezite Danışmanlık Birimine başvuran 18-64 yaş aralığındaki toplam 307 bireyle yapılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Toplanan veriler; fiziksel aktivite durumları, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı, besin tüketim sıklığı, antropometrik ölçümler ve Akdeniz diyet uyum ölçeği anketidir. Çalışmaya katılan bireylerin %47,8'i erkek, %52,1'i kadındır. Yaş ortalaması erkeklerde 24,7±8,3 yıl, kadınlarda ise 24±7,1 yıldır (p>0,05). Bireylerin cinsiyete göre ortalama Akdeniz diyeti uyum skoru erkeklerde 4,84±1,9 iken kadınlarda 5,4±2,2'dir (p>0,05). AD uyumu düşük olan erkek ve kadınlarda öğle öğünü daha çok atlanmış olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin günlük enerji (kkal), enerji (kkal/kg), karbonhidrat (g), karbonhidrat (%), protein (%), çoklu doymuş yağ asitleri (g), tekli doymuş yağ asitleri (%), doymuş yağ asitleri (g), karoten (mg), E vitamini (mg), C vitamini (mg), K vitamini (µg) ve sodyum (mg) alımlarının AD ile ilişkisi istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p<0,05). AD uyumu ile yaş arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak; AD yaş ve beslenme alışkanlıkları üzerinde etkili olabilir. Ancak AD'ye uyumun vücut kompozisyonu ve beslenme alışkanlıkları üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla ülke genelinde yapılacak kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.