Browsing by Author "Vatandost, Emir Gamze"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Geleneksel çorba kültürünün devamlılığı araştırması: İstanbul örneği(2021) Gök, İlkay; Gök, İlkay; Gastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary ArtsDeğişen tüketim kültürünün Türk mutfağının geleneksel çorba kültürüne etkilerini araştırmak amacı ile yürütülen bu çalışmada, öncelikle Melceü't Tabbahin'den başlayarak kronolojik olarak Türkiye tarihinin en değerli yemek kitapları taranmış; en çok adı geçen ve zamanla kaybolan çorbalarımız saptanmaya çalışılmıştır. Tarhana , balık , işkembe , mercimek , düğün , şehriye , patates , yayla , sebze , şafak , domatesli pirinç , pirinç , mantar , soğan ve paça çorbalarının yemek kitaplarında en çok listelenen çorbalar olduğu saptanmıştır. Araştırmanın ikinci kısmında zamanla değişen tüketim kültürünün çorba tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini saptamak amacı ile İstanbul'da ikamet eden 25-65 yaş aralığındaki 391 kişiye internet üzerinden anket yapılmıştır. Katılımcıların Türk mutfağı çorbaları hakkındaki bilgileri, geleneksel yöntemleri uygulama ve sürdürme pratikleri ve endüstriyel çorbalara eğilimleri ölçülmeye çalışılmıştır. Sonuçlara göre; geleneksel çorba kültürünün temsillerinden kış için tarhana hazırlığı ve sakatat çorbalarının evlerde pişme oranında önemli bir düşüş olduğu görülmüştür. Aynı şekilde kahvaltıda çorba tüketme oranı ankete katılanlar arasında %25,1'dir. Demografik farklılıkların çorba tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini sınamak için kullanılan t-testi sonucunda; 'cinsiyetin' çorba tercih kriterleri ve endüstriyel çorba tüketimi konusunda; 'çalışma durumunun' ise geleneksel çorba kültürünün sürdürülmesine dair tutumlar üzerinde anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Varyans analizleri sonucunda ise; 'eğitim', 'yaş' ve 'gelir' durumundaki farklılıkların çorba tercih kriterlerini etkilediği; aynı şekilde 'eğitim' ve 'gelir' durumundaki farklılıkların geleneksel çorba kültürünün sürdürülmesine dair tutumlar üzerinde anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür.