Yeni tanı almış gastrointestinal sistem kanserli hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Arslan, Sedat | |
dc.contributor.author | Çan, Meltem Yılmaz | |
dc.date.accessioned | 2024-12-15T15:42:31Z | |
dc.date.available | 2024-12-15T15:42:31Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.department | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı / Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, yeni tanı almış gastrointestinal sistem (GİS) kanserli hastaların beslenme durumlarını, vücut kompozisyonlarını, laboratuvar bulgularını ve malnütrisyon varlığını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması olarak tanımlanmakta olup, dünya genelinde morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. GİS kanserli hastalarda malnütrisyon sıklıkla görülmekte ve bu durum hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, Koç Üniversitesi Hastanesi Medikal Onkoloji Ünitesi'ne başvuran 74 GİS kanserli hastanın verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Beslenme durumları üç günlük besin tüketim kaydı incelenerek, malnütrisyon risk durumları Nutrisyon Risk Skoru (NRS 2002) kullanılarak değerlendirilmiş ve hastaların antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bulgular, hastaların %52,7'sinin (39 kişi) malnütrisyon riskine sahip olduğunu göstermiştir. Metastaz olmayan bireylerin malnütrisyon riski metastaz olan bireylere göre 0,714 kat daha az olduğu bulunmuştur. Ayrıca, olağan yürüme hızı yetersiz düzeyde olan bireylerin malnütrisyon riski olağan yürüme hızı yeterli olan bireylere göre 4,103 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. GİS kanserli hastaların beslenme durumlarının iyileştirilmesi için multidisipliner bir yaklaşım gerekmektedir. Erken tanı ve düzenli beslenme değerlendirmeleri, bu hastaların tedavi süreçlerini olumlu yönde etkileyebilir. Çalışmanın sonuçları, kanser tedavisinde beslenmenin önemini vurgulamakta ve bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini önermektedir. | |
dc.description.abstract | This study aims to evaluate the nutritional status, body composition, laboratory findings, and the presence of malnutrition in newly diagnosed gastrointestinal system (GIS) cancer patients. Cancer is defined as the uncontrolled proliferation of cells, which is one of the leading causes of morbidity and mortality worldwide. Malnutrition is frequently observed in GIS cancer patients, negatively impacting their quality of life. In this study, we retrospectively analyzed the data of 74 patients with GI cancer admitted to the Medical Oncology Unit of Koç University Hospital. Nutritional status was assessed by analyzing three-day food consumption records, malnutrition risk status was evaluated using the Nutritional Risk Score (NRS 2002) and anthropometric measurements were taken. Results showed that 52.7% of patients (39 individuals) were at risk of malnutrition. The risk of malnutrition in individuals without metastases was 0.714 times lower than in individuals with metastases. In addition, the risk of malnutrition was found to be 4.103 times higher in individuals with inadequate usual walking speed than in individuals with adequate usual walking speed. Improving the nutritional status of GIS cancer patients requires a multidisciplinary approach. Early diagnosis and regular nutritional assessments can positively affect the treatment processes of these patients . The results of the study highlight the importance of nutrition in cancer treatment and suggest that further research is needed in this area. | en_US |
dc.identifier.endpage | 73 | |
dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=LY6e5xGA7WWUpEdrBmEPLtCk7xDXeppunhbzsM9PxXJz4kNy8dvpPUcM9KXYDxMH | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14517/7573 | |
dc.identifier.yoktez | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=LY6e5xGA7WWUpEdrBmEPLtCk7xDXeppunhbzsM9PxXJz4kNy8dvpPUcM9KXYDxMH | |
dc.identifier.yoktezid | 902364 | |
dc.language.iso | tr | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Yeni tanı almış gastrointestinal sistem kanserli hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi | |
dc.title | Evaluation of nutritional status of newly diagnosed gastrointestinal system cancer patients | en_US |
dc.type | Master Thesis | |
dspace.entity.type | Publication |