Bulgaristan göçmenlerinin yeme içme kültürü ve uygulanan yemek reçeteleri üzerine inceleme

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorEgeli, Burak
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T20:06:23Z
dc.date.available2024-08-07T20:06:23Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmada, Bulgaristan göçmeni Türk vatandaşlarının yeme içme kültürleri ele alınmıştır. Çalışma kapsamında göç, gastronomi ve kültür kavramlarına ilişkin incelemeler yer almaktadır. Türk gastronomi tarihi ve Bulgaristan'dan Türkiye'ye yönelik göçler tarihsel süreç içerisinde incelenmiş; göç, kültür ve gastronomi kavramları ilişkilendirilmiştir. Literatür çalışmalarının ardından muhacir vatandaşların yeme içme kültürleri ele alınmış, göç sonrası dönemde uyguladıkları yemek reçeteleri incelenmiştir. Bulgaristan göçmenlerinin Türkiye sınırları içerisinde uyguladıkları yeme içme kültürü, özel ve dini günlerdeki yeme içme alışkanlıkları, Bulgaristan göçmenlerine ait mönü kalemleri ele alınmıştır. Göçmen bireylere ait yeme içme kültürlerine dair araştırmalar içerik analizleri ve yarı yapılandırılmış mülakat teknikleri ile gerçekleştirilerek derlenmiştir. İçerik analizleri, yarı yapılandırılmış mülakat teknikleri ve derinlemesine görüşmeler sonucunda göç sonrası dönemde, göç edilen bölgelerde ve civarında yaşayan diğer bireyler ile etkileşim içerine girildiği, Bulgaristan göçmeni Türk vatandaşlarının özgün yemek reçetelerinin birçoğunun göç sonrasında revize edildiği saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, the eating and drinking culture (rituals) of Turkish citizens immigrating from Bulgaria has been handled. In this study the concepts of immigration, gastronomy and culture take part. The history of Turkish gastronomy and immigrations from Bulgaria to Turkey have bern examined historically and the concepts of immigration, culture and gastronomy are associated with each other. With the studies in literature the eating culture of Bulgarian immigrants and their recipes are examined after immigration era. The eating and drinking culture that the immigrants applied in Turkey, their eating habits on special and religious days, the menus that belong to Bulgarian immigrants are handled. The researches related with the eating and drinking culture of these immigrants are gathered together with semi structured interview techniques and content analysis. As a result of these content analysis, semi structured interview techniques and profound human contacts, during the era after the immigration it is stated that people had contacts with other people living in the area of immigration and around and many of the original recipes that Turkish citizens immigrating from Bulgaria are revised after the immigration.en
dc.identifier.endpage158en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1CS8XHFYorOi_94N6RZ1HtLffBaJWl6xOeA5NNvKi1UE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4916
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1CS8XHFYorOi_94N6RZ1HtLffBaJWl6xOeA5NNvKi1UE
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectSosyoloji
dc.subjectTurizm
dc.subjectBulgaristan
dc.subjectBulgaristan Türkleri
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectGöçmenler
dc.subjectSociologyen_US
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectKültür
dc.subjectBulgariaen_US
dc.subjectKültürel etkileşim
dc.subjectBulgarian Turksen_US
dc.subjectEmigrantsen_US
dc.subjectKültürleşme
dc.subjectCultureen_US
dc.subjectCultural interactionen_US
dc.subjectYemek kültürü
dc.subjectAcculturationen_US
dc.subjectYemek pişirme
dc.subjectFood cultureen_US
dc.subjectCookingen_US
dc.subjectYemek yemek
dc.subjectEatingen_US
dc.titleBulgaristan göçmenlerinin yeme içme kültürü ve uygulanan yemek reçeteleri üzerine inceleme
dc.titleA study on the food and drinking culture of Bulgarian immigrants and their recipesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files