Mikrodalga Ön İşlemli Vakumlu Kurutma Yönteminin Portakal Dilimlerinin Renk ve Fenolik Bileşen Profili Üzerine Etkileri: Çok Değişkenli Analiz Yaklaşımı

dc.contributor.author Karabacak, Azime Özkan
dc.contributor.author Ömeroğlu, Perihan Yolci
dc.contributor.author Çelik, Büşra Acoğlu
dc.contributor.author Ozdal, Tugba
dc.date.accessioned 2025-12-15T15:30:15Z
dc.date.available 2025-12-15T15:30:15Z
dc.date.issued 2025
dc.department Okan University en_US
dc.department-temp Bursa Uludağ Üniversitesi,Bursa Uludağ Üniversitesi,Bursa Uludağ Üniversitesi,İstanbul Okan Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada, portakal dilimlerinin kalite özellikleri üzerine farklı sıcaklık (60, 70 ve 80°C) ve mutlak basınç (15 ve 30 kPa) kombinasyonlarında gerçekleştirilen vakumlu kurutma (VK) işlemlerinde mikrodalga ön işleminin (90 W, 30 dk) etkileri incelenmiştir. Vakumlu kurutma işlemleri, aynı sıcaklık ve basınç koşullarında mikrodalga ön işlemi uygulanarak (MDVK) ve uygulanmadan (VK) gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, polifenolik bileşikler (vanilik asit, klorojenik asit, gallik asit, sinapik asit, o-kumarik asit, epikateşin, hesperidin ve naringenin) analiz edilmiştir. Ek olarak, renk parametreleri (L*, a*, b* ve ΔE), esmerleşme indeksi (BI) ve beyazlatma indeksi (WI) gibi görsel kalite özellikleri de değerlendirilmiştir. Taze portakalların başlangıçta sahip olduğu renk özellikleri ve fenolik bileşen seviyelerini kurutma işlemi sonucunda en iyi koruyan vakumlu kurutma koşulları 80°C sıcaklık ve 15 kPa mutlak basınç olmuştur. Temel bileşen analizi (PCA) ve hiyerarşik kümeleme analizi (HCA) kullanılarak, kurutma koşullarının renk ve polifenolik bileşen profilleri üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu analizler, ürün kalitesine ilişkin kimyasal ve polifenolik profillerin ayrıştırılmasına olanak sağlamıştır. en_US
dc.identifier.doi 10.24925/turjaf.v13i3.719-730.7349
dc.identifier.endpage 730 en_US
dc.identifier.issn 2148-127X
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 719 en_US
dc.identifier.trdizinid 1338912
dc.identifier.uri https://doi.org/10.24925/turjaf.v13i3.719-730.7349
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1338912/mikrodalga-on-islemli-vakumlu-kurutma-yonteminin-portakal-dilimlerinin-renk-ve-fenolik-bilesen-profili-uzerine-etkileri-cok-degiskenli-analiz-yaklasimi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/8660
dc.identifier.volume 13 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Mikrodalga Ön İşlemli Vakumlu Kurutma Yönteminin Portakal Dilimlerinin Renk ve Fenolik Bileşen Profili Üzerine Etkileri: Çok Değişkenli Analiz Yaklaşımı en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files