Karaciğer Transplantasyonu ve Tıbbi Beslenme Tedavisi

dc.contributor.authorAydın, Ayça
dc.contributor.authorÇelik, Zehra Margot
dc.date.accessioned2025-02-17T18:50:11Z
dc.date.available2025-02-17T18:50:11Z
dc.date.issued2022
dc.departmentOkan Universityen_US
dc.department-tempİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ,MARMARA ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractDünyada ve ülkemizde böbrekten sonra transplantasyonu en sık yapılan solid organ karaciğerdir. Vücuttaki en büyük ve en önemli metabolik organ karaciğer olduğu için yetersizliğinde vücutta pek çok metabolik yolak aksamaktadır. Son dönem karaciğer yetmezliği (SDKY) görülen hastalarda insülin direnci ve glikoz intoleransı gelişebilmektedir. Karaciğer transplantasyonuna hazırlanan hastaların ameliyat öncesi süreçte ameliyatın risklerinin en aza indirilmesi ve ameliyattan sonraki süreçte komplikasyonların önlenmesi için beslenme müdahalesi tedavinin önemli bir parçasıdır. Bu makalede, literatürde bulunan karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme yaklaşımlarıyla ilgili yayınlar derlenmiştir.en_US
dc.identifier.citation0
dc.identifier.doi10.37989/gumussagbil.961059
dc.identifier.endpage1627en_US
dc.identifier.issn2146-9954
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage1619en_US
dc.identifier.trdizinid1276510
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.37989/gumussagbil.961059
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1276510/karaciger-transplantasyonu-ve-tibbi-beslenme-tedavisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/7704
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofGümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleKaraciğer Transplantasyonu ve Tıbbi Beslenme Tedavisien_US
dc.typeReviewen_US
dspace.entity.typePublication

Files