Gestasyonel diyabetli gebelerin öğün aralıklarının iki saatte bir olacak şekilde düzenlenmesinin tedaviye etkisi

dc.contributor.advisorŞeker, Şahende Esin
dc.contributor.authorDuman, Elif Naz
dc.date.accessioned2024-08-07T19:57:06Z
dc.date.available2024-08-07T19:57:06Z
dc.date.issued2018
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, gestasyonel diyabet tanısı alan ve tanı konulmadan önce günde 2 veya 3 öğün şeklinde beslenen, medikal bir tedavi almayan, gebelerin tedavisi için verilen diyetin öğün aralıklarının, iki saatte bir olacak şekilde düzenlenmesinin, GDM tedavisi üzerine etkisini değerlendirmektir. Gestasyonel diyabetli gebelerde amaç, kan şekeri düzeyini olması gereken sınırlar arasında tutmak ve böylece istenmeyen sonuçları en aza indirmektir. Araştırma Bursa ili, Nilüfer İlçesinde bulunan Pembemavi Hastanesi'ne, 1 Haziran 2016 – 1 Şubat 2017 tarihlerinde, Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran, gestasyonel diyabet tanısı almış 30 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan tüm bireylerin; sağlık ve beslenme alışkanlıklarına yönelik bilgiler anket formu kullanılarak toplanmıştır. Besin tüketim durumunun saptanmasında bir haftalık 'bireysel besin tüketimi kaydı yöntemi' kullanılmıştır. Aynı hastanenin Biyokimya Laboratuarı analizlerinde 75 gram glikoz verilerek OGTT (Oral Glikoz Tolerans Testi) yapılmış ve bu bilgiler verilere eklenmiştir. Araştırmada gestasyonel diyabet tanısı almadan önce günde 2 veya 3 öğün şeklinde beslenen 30 bireyin besin gereksinimleri, yaş, gebelik öncesi ağırlık, bazal metabolizma hızı ve fiziksel aktivite durumu dikkate alınarak öğün aralıkları iki saatte bir olacak şekilde, bir haftalık diyet düzenlenmiştir. Gebe kadınların birbirini takip eden günlerde kan şekeri ölçümleri alınmıştır. Veriler, SPSS 21,0 bilgisayar paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Tüketilen besinlerin enerji ve besin öğesi açısından değerlendirilmesi için Beslenme Bilgi Sistemi (Bebis) bilgisayar paket programından yararlanılmıştır. Gestasyonel diyabeti olan gebelerde, diyetin 7. günündeki açlık kan şekeri düzeyi ortalamasının <92 mg/dl, 1. saat tokluk kan şekeri düzeyi ortalamasının ise <140 mg/dl'den düşük olduğu görülmüştür (p<0,005). Bu araştırmaya göre, gestasyonel diabetes mellitus (GDM) tıbbi beslenme tedavisinde; iki saatte bir beslenmenin dikkate alınması gerektiği önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gestasyonel diyabet, Beslenme alışkanlıkları
dc.description.abstractThe aim of this research is to evaluate the effect of the rearrangement of meal intervals on GDM treatment to once in two hours on the pregnant women diagnosed with gestational diabeteswho don't receive medical treatment andwho used to consume 2 or 3 meals per day before being diagnosed. The aim of the pregnant women with gestational diabetes is to keep the blood sugar on the optimum range in order to minimalize the unwanted results. The research was made in Pembemavi Hospital located in Bursa city, Nilüfer district from June 1st, 2016 to February 1st, 2017 with 30 pregnant women who applied to the gynecology clinic and were diagnosed with gestational diabetes. The data related to the health and dietary habits of each individual was collected by survey form. 'Individual nutrient consumption record method' was used to detect their nutrient consumption situationfor a week. OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) was made with 75 g glucose on the Biochemistry Laboratory of the aforementioned hospital. The information collected from OGTT was added to the database. In the research, the nutrient needs of 30 patients who used to consume 2 or 3 meals per day before being diagnosed with gestational diabetes were rearranged to one week diet program in which the meal intervals were settled to once in two hours by taking their age, weight before pregnancy, basal metabolism speed and physical activity into consideration. The blood sugar levels of the pregnant women were measured on the following days. The data was measured by the computer package program SPSS 21.0. To evaluate the energy level and nutritional elements of the consumed nutrients, the computer package program BeslenmeBilgiSistemi (Bebis) was used. The average ofpreprandial blood sugar level of the pregnant women with gestational diabetes on the 7th day of the diet was measured <92 mg/dl whereas the average of postprandial blood sugar level was measured to be less than <140 mg/dl (p<0,005). It can be suggested from this research that in the medical nutrition treatment of gestational diabetes mellitus (GDM), the rearrangement of meal intervals to once in 2 hours should be taken into consideration. Keywords: Pregnancy, Gestational diabetes, Dietary habitsen
dc.identifier.endpage46en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFWu-tWWvWwtlJBfuP1x5NihLiSVZPOj60rbTeqKxWalM
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4185
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFWu-tWWvWwtlJBfuP1x5NihLiSVZPOj60rbTeqKxWalM
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectBeslenme durumu
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBeslenme gereksinimleri
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectBeslenme incelemeleri
dc.subjectNutritional statusen_US
dc.subjectNutritional requirementsen_US
dc.subjectDiabet-gebelik sırasında
dc.subjectNutrition surveysen_US
dc.subjectDiabetes mellitus
dc.subjectDiabetes-gestationalen_US
dc.subjectDiabetes mellitusen_US
dc.subjectDiyet
dc.subjectDieten_US
dc.titleGestasyonel diyabetli gebelerin öğün aralıklarının iki saatte bir olacak şekilde düzenlenmesinin tedaviye etkisi
dc.titleThe effect of the rearrangement of meal intervals of pregnant women with gestational diabetes to once in two hours on the treatmenten_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files