Fine Dining Restoranların İstihdam Politikalarına Gastronomi Eğitiminin Etkisi

dc.contributor.authorGök, İlkay
dc.contributor.authorİlkay GÖK
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-05-25T12:20:17Z
dc.date.available2024-05-25T12:20:17Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOkan Universityen_US
dc.department-tempAltınbaş Üniversitesi, Meslek Yüksekokulları, Aşçılık Bölümü, İstanbul, Türkiye İstanbul Okan Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gastronomi Bölümü, İstanbul, Türkiyeen_US
dc.description.abstractGün geçtikçe popülerleşen fine diningrestoranlar bölüm mezunlarının ilgisini çekmeye başlamıştır. Gastronomi ve mutfak sanatları mezunlarının; fine dining restoranlarda çalışma olanaklarının bağlı olduğu etkenler, mutfak şefi olma imkanlarının ilişkili olduğu faktörler ve fine dining restoranların istihdam politikaları araştırmanın amaçlarını oluşturmuştur. Fine dining restorancılık üzerine ülkemizde gastronomi alanında sınırlı sayıda çalışma olması da araştırmayı bu alanda yapmaya yönlendirmiştir. Araştırma yapılırken nitel araştırma yöntemikullanılmıştır. Fine dining restoran şefleriyle yapılan derinlemesine görüşmelerle araştırma soruları cevaplandırılmıştır. Görüşmeler sonucunda restoran şeflerinin genel olarak akademik eğitimli olmadıkları ama saha tecrübelerinin olduğu, mutfaktan eğitilmiş olmanın ya da akademik eğitim almış olmanın bariz bir şekilde kişilerin seçilmesinde öne geçirmediği, şeflerin özellikle bir pozisyon için eleman aramadıkları takdirde hepsinin tecrübesiz elemanları daha çok tercih ettiği, kurumlarda (üniversite ve kurslar) verilen eğitimlerin teorik olarak daha çok olduğu pratik anlamda yetersiz kaldığı, saha çalışmalarının üniversitelerde de kurslarda da yeterli olmadığı, iyi bir mutfak şefi olmanın sadece üniversite eğitimi almaya yada sadece mesleki tecrübeye sahipolmaya bağlı olmadığı görüşlerine ulaşılmıştır.en_US
dc.identifier.citation0
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2020.743
dc.identifier.endpage2897en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage2883en_US
dc.identifier.trdizinid411647
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21325/jotags.2020.743
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/411647/fine-dining-restoranlarin-istihdam-politikalarina-gastronomi-egitiminin-etkisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/1876
dc.identifier.volume8en_US
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleFine Dining Restoranların İstihdam Politikalarına Gastronomi Eğitiminin Etkisien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files