Yoğun Bakım Hastalarında Omega-3 Takviyesinin Mortalite ve Morbidite ile İlişkisi
dc.contributor.author | Hakan TOĞUÇ | |
dc.contributor.author | Hande YILMAZ | |
dc.date.accessioned | 2024-05-25T12:21:26Z | |
dc.date.available | 2024-05-25T12:21:26Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.department | Okan University | en_US |
dc.department-temp | Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi, Van, Türkiye İstanbul Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, Türkiye | en_US |
dc.description.abstract | Yoğun bakımlar üniteleri; stres, sepsis, travma, cerrahi ve yanıklar gibi vücudun beslenme gereksinimlerine artış getiren sistemik bir inflamatuar tepki indükleme potansiyeline sahip kritik hastalıkların tedavi servisleridir Yoğun bakım ünitesine alınan hastalarda yetersiz beslenme çok sık gözlemlenmektedir. Yetersiz beslenen hastalar için öncelikli olarak enteral nütrisyon (EN) tercih edilmekte, oral alımı mümkün olmayan hastalarda ise parenteral nütrisyon tercih edilmektedir. Omega-3 (n-3) çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içeriğinden dolayı TNF-a, IL-1β ve IL-6 gibi proinflamatuar sitokinlerin üretimini engellemekte ve bir anti-inflamatuar sitokin olan IL-10 üretimini modüle etmektedir. Son yıllarda, yapılan birçok çalışma omega-3 ile takviye edilmiş diyetlerin, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda sepsis gibi yüksek bir inflamatuar tepki ile karakterize edilen klinik koşullarda, akut solunum sıkıntısı sendromu ve büyük abdominal cerrahiden sonra faydalı olup olmadığını araştırmıştır. Yoğun bakım hastalarında yapılan birçok çalışma omega-3 tüketiminin genel mortalite, morbidite ve yoğun bakım ünitesinde kalış süresini olumlu yönde etkilediğini savunurken, etkisi olmadığını savunan çalışmalar da bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında omega-3 kullanımının yoğun bakım hastalarında etkilerinin tespit edilmesi ve araştırmacılara gelecek çalışmalara yönelik bilgi sunulması amaçlanmıştır. Sonuç olarak elde edilen veriler ve sağlık otoritelerinin tavsiyeleri doğrultusunda parenteral beslenmede omega-3 kullanımı desteklenirken enteral beslenmede bolus ve yüksek doz omega-3 kullanımı tavsiye edilmemektedir. | en_US |
dc.identifier.citation | 0 | |
dc.identifier.doi | 10.5505/vtd.2022.33603 | |
dc.identifier.endpage | 357 | en_US |
dc.identifier.issn | 1300-2694 | |
dc.identifier.issn | 2587-0351 | |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 350 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1124290 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.5505/vtd.2022.33603 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1124290/yogun-bakim-hastalarinda-omega-3-takviyesinin-mortalite-ve-morbidite-ile-iliskisi | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14517/2022 | |
dc.identifier.volume | 29 | en_US |
dc.language.iso | tr | |
dc.relation.ispartof | Van Tıp Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Yoğun Bakım Hastalarında Omega-3 Takviyesinin Mortalite ve Morbidite ile İlişkisi | en_US |
dc.type | Review | en_US |
dspace.entity.type | Publication |