Yoğun Bakım Hastalarında Omega-3 Takviyesinin Mortalite ve Morbidite ile İlişkisi

dc.contributor.authorHakan TOĞUÇ
dc.contributor.authorHande YILMAZ
dc.date.accessioned2024-05-25T12:21:26Z
dc.date.available2024-05-25T12:21:26Z
dc.date.issued2022
dc.departmentOkan Universityen_US
dc.department-tempVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi, Van, Türkiye İstanbul Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, Türkiyeen_US
dc.description.abstractYoğun bakımlar üniteleri; stres, sepsis, travma, cerrahi ve yanıklar gibi vücudun beslenme gereksinimlerine artış getiren sistemik bir inflamatuar tepki indükleme potansiyeline sahip kritik hastalıkların tedavi servisleridir Yoğun bakım ünitesine alınan hastalarda yetersiz beslenme çok sık gözlemlenmektedir. Yetersiz beslenen hastalar için öncelikli olarak enteral nütrisyon (EN) tercih edilmekte, oral alımı mümkün olmayan hastalarda ise parenteral nütrisyon tercih edilmektedir. Omega-3 (n-3) çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içeriğinden dolayı TNF-a, IL-1β ve IL-6 gibi proinflamatuar sitokinlerin üretimini engellemekte ve bir anti-inflamatuar sitokin olan IL-10 üretimini modüle etmektedir. Son yıllarda, yapılan birçok çalışma omega-3 ile takviye edilmiş diyetlerin, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda sepsis gibi yüksek bir inflamatuar tepki ile karakterize edilen klinik koşullarda, akut solunum sıkıntısı sendromu ve büyük abdominal cerrahiden sonra faydalı olup olmadığını araştırmıştır. Yoğun bakım hastalarında yapılan birçok çalışma omega-3 tüketiminin genel mortalite, morbidite ve yoğun bakım ünitesinde kalış süresini olumlu yönde etkilediğini savunurken, etkisi olmadığını savunan çalışmalar da bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında omega-3 kullanımının yoğun bakım hastalarında etkilerinin tespit edilmesi ve araştırmacılara gelecek çalışmalara yönelik bilgi sunulması amaçlanmıştır. Sonuç olarak elde edilen veriler ve sağlık otoritelerinin tavsiyeleri doğrultusunda parenteral beslenmede omega-3 kullanımı desteklenirken enteral beslenmede bolus ve yüksek doz omega-3 kullanımı tavsiye edilmemektedir.en_US
dc.identifier.citation0
dc.identifier.doi10.5505/vtd.2022.33603
dc.identifier.endpage357en_US
dc.identifier.issn1300-2694
dc.identifier.issn2587-0351
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage350en_US
dc.identifier.trdizinid1124290
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5505/vtd.2022.33603
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1124290/yogun-bakim-hastalarinda-omega-3-takviyesinin-mortalite-ve-morbidite-ile-iliskisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/2022
dc.identifier.volume29en_US
dc.language.isotr
dc.relation.ispartofVan Tıp Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleYoğun Bakım Hastalarında Omega-3 Takviyesinin Mortalite ve Morbidite ile İlişkisien_US
dc.typeReviewen_US
dspace.entity.typePublication

Files