Geleneksel Hatay mutfağından seçilen yemeklerin kalori ve besin değerlerinin hesaplanması ve düşük kalorili yeni tariflerin geliştirilmesi

dc.contributor.advisorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorKöşkeroğlu, Gök Çağatay
dc.contributor.otherBeslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-05-27T22:47:58Z
dc.date.available2024-05-27T22:47:58Z
dc.date.issued2017
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractMutfak kültürü sürekli değişkenlik gösteren, kendini yenileyen bir olgudur, zaman içerisinde insanlar bu kültürü değiştirir, geliştirir. Bir taraftan Hatay mutfak kültürüne, fast food (ayak üstü atıştırma) yeme kültürü girerken, lebeniye, şıh-il mahşi, aşşür ve buna benzer birçok yemekler, mutfak kültürünün değişmesi ile yemek listelerinden çıkarılmaktadır. Bu çalışmanın yapılmasında ki amaç; günümüze kadar gelen yemek kültürlerinin devamını sağlamak ve insanlarının 'sağlıklı ve dengeli beslenme' düşüncesini Hatay mutfak kültürüne de uygulayabilmektir. Çalışmada 1 porsiyonunun geleneksel tarifeye göre kalorisi 50 kaloriden daha az olan, seçilmiş 21 yeni tarife oluşturulmuştur. Bu belirlenen yemeklerin içerdiği malzemeler ve tarifeleri aktarılmıştır. Bu araştırma sonucunda hem geleneksel tarifelerin hem de yeni oluşturulmuş daha az kalorili olan yeni tarifelerin enerji değerleri ve besin ögesi değerleri hesaplanmıştır.
dc.description.abstractCuisine culture is a constantly changing, self-renewing phenomena, in process of the time people influence and develop this culture. With this development fast food culture enters hatay cuisine culture. this results in lebanese, şih-il mahşi, aşşür and many other similar dishes are removed from the food lists with this change. The purpose of this study is; to provide the continuation of the food cultures that have been used for years and to apply Hatay cuisine culture to the adequate and balanced nutrition idea of today's people.21 new recipes with at least 59.65 calories less than the traditional recipe of one meal selected by the researcher were created. The ingredients and recipes of these meals was shown. At the end of the study, the energy values and nutritional values of both the traditional recipes and the new recipes that were newly created and less calorific were calculated.en_US
dc.identifier.endpage90en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofuk4rzgzq02GMbGmEkTnXUESFt3ku-YI6ZN6zXgPqA3EmH
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/3469
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofuk4rzgzq02GMbGmEkTnXUESFt3ku-YI6ZN6zXgPqA3EmH
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBesin değeri
dc.subjectBesin hazırlama ve dağıtma
dc.subjectBesinler
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectNutritive valueen_US
dc.subjectHatay
dc.subjectFood handlingen_US
dc.subjectFoodsen_US
dc.subjectSağlık
dc.subjectHatayen_US
dc.subjectSağlıklı beslenme
dc.subjectHealthen_US
dc.subjectHealthy nutritionen_US
dc.subjectYemek kültürü
dc.subjectFood cultureen_US
dc.titleGeleneksel Hatay mutfağından seçilen yemeklerin kalori ve besin değerlerinin hesaplanması ve düşük kalorili yeni tariflerin geliştirilmesi
dc.titleThe calculation of calories and nutritional value of selected dishes from traditional Hatay cuisine and improvement of low-calorie new recipesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isOrgUnitOfPublicationd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9

Files