Kaz dağlarındaki yenilebilir bitkiler ve reçeteleri

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorAydeniz, Funda
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T19:58:06Z
dc.date.available2024-08-07T19:58:06Z
dc.date.issued2018
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, Kaz Dağları bölgesindeki tüm köyler gezilerek gıda olarak tüketilen yabani bitkilerin ve söz konusu bitkilerin genel özellikleri, kullanım şekilleri ve sağlığa faydaları incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Kaz Dağları bölgesindeki köylerde, doğada kendiliğinden yetişebilen ve yöre halkı tarafından gıda amaçlı tüketilen 16 familyaya ait 30 türde bitki tespit edilmiştir. Bu bitkiler içinde; Compositae familyasına ait 4 tür, Apiaceae familyasına ait 2 tür tespit edilmiştir. Ayrıca Dioscoreaceae, Labiatae, Malvaceae, Papaveraceae, Brassicaceae, Urticaceae, Geraniaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Capparaceae, Labiatae, Umbelliferae, Liliaceae, Caryophyllaceae familyalarına ait birer tür belirlenmiştir. Bu bitkilerin; salata, ana yemek, börek iç malzemesi, meze, turşu, reçel ve çiğ olarak tüketildiği görülmektedir.
dc.description.abstractIn this thesis study, the wild plants consumed as food and their characteristics, usage and health benefits have been examined in Kaz Mountains region. In this research it was determined that 30 wild species belonging to 16 families at the villages of Kaz Mountains. These families are as follows: 4 species are belonging to Compositae family, 2 species are belonging to Apiaceae family and an one each species belonging to Dioscoreaceae, Labiatae, Malvaceae, Papaveraceae, Brassicaceae, Urticaceae, Geraniaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Capparaceae, Labiatae, Umbelliferae, Liliaceae, Caryophyllaceae families. These plants; salads, main meals, pastries, snacks, meze, pickles, jam and raw are consumed.en
dc.identifier.endpage255en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFehn_IbQRGNzKuxXMcuQgL2ualwxwTem8yBpiOcdAslQ
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4322
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFehn_IbQRGNzKuxXMcuQgL2ualwxwTem8yBpiOcdAslQ
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectZiraat
dc.subjectBitkiler
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectKaz Dağı
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectPlantsen_US
dc.subjectTıbbi bitkiler
dc.subjectKaz Mountainen_US
dc.subjectYabani bitkiler
dc.subjectPlants-medicinalen_US
dc.subjectWild plantsen_US
dc.subjectYenilebilir bitkiler
dc.subjectEdible plantsen_US
dc.titleKaz dağlarındaki yenilebilir bitkiler ve reçeteleri
dc.titleRenewable plants and preparations in Kaz mountainsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files