Kaz dağlarındaki yenilebilir bitkiler ve reçeteleri

dc.contributor.advisor Gök, İlkay
dc.contributor.author Aydeniz, Funda
dc.date.accessioned 2024-08-07T19:58:06Z
dc.date.available 2024-08-07T19:58:06Z
dc.date.issued 2018
dc.department Sosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu tez çalışmasında, Kaz Dağları bölgesindeki tüm köyler gezilerek gıda olarak tüketilen yabani bitkilerin ve söz konusu bitkilerin genel özellikleri, kullanım şekilleri ve sağlığa faydaları incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Kaz Dağları bölgesindeki köylerde, doğada kendiliğinden yetişebilen ve yöre halkı tarafından gıda amaçlı tüketilen 16 familyaya ait 30 türde bitki tespit edilmiştir. Bu bitkiler içinde; Compositae familyasına ait 4 tür, Apiaceae familyasına ait 2 tür tespit edilmiştir. Ayrıca Dioscoreaceae, Labiatae, Malvaceae, Papaveraceae, Brassicaceae, Urticaceae, Geraniaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Capparaceae, Labiatae, Umbelliferae, Liliaceae, Caryophyllaceae familyalarına ait birer tür belirlenmiştir. Bu bitkilerin; salata, ana yemek, börek iç malzemesi, meze, turşu, reçel ve çiğ olarak tüketildiği görülmektedir.
dc.description.abstract In this thesis study, the wild plants consumed as food and their characteristics, usage and health benefits have been examined in Kaz Mountains region. In this research it was determined that 30 wild species belonging to 16 families at the villages of Kaz Mountains. These families are as follows: 4 species are belonging to Compositae family, 2 species are belonging to Apiaceae family and an one each species belonging to Dioscoreaceae, Labiatae, Malvaceae, Papaveraceae, Brassicaceae, Urticaceae, Geraniaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Capparaceae, Labiatae, Umbelliferae, Liliaceae, Caryophyllaceae families. These plants; salads, main meals, pastries, snacks, meze, pickles, jam and raw are consumed. en
dc.identifier.endpage 255 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFehn_IbQRGNzKuxXMcuQgL2ualwxwTem8yBpiOcdAslQ
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/4322
dc.identifier.yoktez https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFehn_IbQRGNzKuxXMcuQgL2ualwxwTem8yBpiOcdAslQ
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.language.iso tr
dc.subject Beslenme ve Diyetetik
dc.subject Ziraat
dc.subject Bitkiler
dc.subject Nutrition and Dietetics en_US
dc.subject Kaz Dağı
dc.subject Agriculture en_US
dc.subject Plants en_US
dc.subject Tıbbi bitkiler
dc.subject Kaz Mountain en_US
dc.subject Yabani bitkiler
dc.subject Plants-medicinal en_US
dc.subject Wild plants en_US
dc.subject Yenilebilir bitkiler
dc.subject Edible plants en_US
dc.title Kaz dağlarındaki yenilebilir bitkiler ve reçeteleri
dc.title Renewable plants and preparations in Kaz mountains en_US
dc.type Master Thesis en_US

Files