Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve karbonhidrat alımlarının değerlendirilmesi

dc.contributor.advisor Alphan, Müveddet Emel Tüfekçi
dc.contributor.author Ünlüsoy, Menduha Betül
dc.date.accessioned 2024-05-27T22:49:28Z
dc.date.available 2024-05-27T22:49:28Z
dc.date.issued 2017
dc.department Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Araştırma Düzce Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan ve özel yurtta kalan farklı ağırlık değerlerine sahip, yaşları 18-27 arasında değişen kız öğrencilerinin besin tüketim durumu, karbonhidrat kaynaklarının tüketim sıklığı, üniversite öncesi ve sonrası beslenmelerindeki değişimin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bireylerin genel özellikleri, bir günlük besin tüketim kaydı, yeme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları sorgulanmak üzere hazırlanan soru kağıtları gönüllü katılmak isteyen 217 kız öğrencilere uygulanmıştır. Çalışma sonucunda öğrencilerin %45,6'sının beslenmesine bazen dikkat ettiği, %54,4'ünün hızlı yemek yediği, %64,5'inin sabah öğününü atladığı ve genelde sabah öğünlerini okul kantininden simit, poğaça türü besinlerle geçiştirdikleri görülmüştür. Katılımcıların karbonhidratlı besin tüketim sıklıklarının üniversite öncesi ve sonrası tüketimleri incelendiğinde, öğrencilerin üniversite öncesi haftada 1-2 kez simit (%52,3), tost (%44,1), sandviç (%41), poğaça (%39,3) tüketirken, üniversiteye başladıktan sonra bu tüketim oran ve sıklıkları gün aşırı simit (%63,5), tost (%58,4), sandviç (%60,2), poğaça (%65,7) olarak saptanmış ve tüketim oranları ile beraber sıklıkları da artmıştır. Öğrencilerin günlük tükettikleri besinlerin değerleri incelendiğinde aldıkları enerji, protein, karbonhidrat, yağ, E vitamini, kalsiyum günlük almaları gereken değerlerin üstünde çıkarken, aldıkları A, B1, B2, B6, C vitaminleri, demir, çinko ve folik asit ise günlük almaları gereken değerin çok az altında olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Beslenme alışkanlıkları, Karbonhidrat tüketimi, Öğün atlama
dc.description.abstract The research has been carried out with the aim of analysing of variance in before and after university nutrition, consumption frequency of carbohydrate resources, food consumption conditions of female students whose ages change between 18-27, who have different weight value, receive education at Düzce University and stay at private dormitory. Prepared questionnaires have been carried out with 217 female students' voluntary participation for questioning the general features of individuals, one-day food consumption recording, food habits, frequency of food consumptions. As a result of the study, it has been observed that 45,6% of students pay attention to their nourishment sometimes, 54,4% of them eat quickly, 64,5% of them skip breakfast meal and generally skip it eating foods like bagel, pastry from school canteen. When it is analysed before and after university consumptions of participants' frequency of starchy food consumption, while before university students consume 1-2 times a week bagel (52,3%), toast (44,1%), sandwich (41%), pastry (39,3%); after starting university these consumption rates and frequencies have been determined as every other day bagel (63,5%), toast (58,4%), sandwich (60,2%), pastry (65,7%) and the frequencies of consumption also have increased with the rates of consumption. When it is analysed the values of food that students consume in one day, while energy, protein, carbohydrate, fat, vitamin E, calcium that they have taken come out over values that they should get daily; it has been observed that A, B1, B2, B6, C vitamins, iron, zinc and folic acid that they have taken come out too little under values that they should get daily. Keywords: Adolescent, nutrition habits, carbohydrate consumption, meal jump en_US
dc.identifier.endpage 75 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofuk-15Y6mnIxSBbHRUZ9qPX1wfEHVKbkjixrWcySq3z07j
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/3607
dc.identifier.yoktez https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofuk-15Y6mnIxSBbHRUZ9qPX1wfEHVKbkjixrWcySq3z07j
dc.language.iso tr
dc.subject Beslenme ve Diyetetik
dc.subject Beslenme
dc.subject Beslenme alışkanlıkları
dc.subject Beslenme incelemeleri
dc.subject Nutrition and Dietetics en_US
dc.subject Ergenler
dc.subject Nutrition en_US
dc.subject Nutritional habits en_US
dc.subject Karbonhidrat metabolizması
dc.subject Nutrition surveys en_US
dc.subject Adolescents en_US
dc.subject Karbonhidratlar
dc.subject Carbohyrate metabolism en_US
dc.subject Öğrenciler
dc.subject Carbohydrates en_US
dc.subject Students en_US
dc.subject Üniversite öğrencileri
dc.subject University students en_US
dc.title Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve karbonhidrat alımlarının değerlendirilmesi
dc.title Evaluation of nutritional habits and carbohydrate purchases of university students en_US
dc.type Master Thesis en_US

Files