Anadolu Alevilerinin yemek (Lokma) müzik kültürü ilişkisi

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorYurtseven, Özden Eren
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T19:58:47Z
dc.date.available2024-08-07T19:58:47Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractAnadolu Alevilerinin Yemek (Lokma) ve Müzik Kültürü İlişkisi adlı çalışmamız; giriş, ana bölüm, tez çalışmaları ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde beslenme ve yemek kavramları irdelenmiş, bir kültür malzemesi olan yemeğin Alevi inanç, ritüel ve edebi eserleri içindeki yerine değinilmektedir. Tezin ana bölümü beş başlık altında toplanmıştır. Birinci başlıkta yemek ve kültür ilişkisi, yemek sembolizmine de yer verilerek açıklanmaktadır. Ritüel kavramsal boyutuyla ikinci bir başlık olarak sunulmaktadır. Üçüncü başlıkla Anadolu Alevilerinin tarihi, göç yolları ve bünyesinde barındırdığı inançsal motifler irdelenmektedir. Bu bölümde eski din ve inançların Anadolu Alevi kültür ve inanç sistemi üzerindeki tesiri ele alınmaktadır. Dördüncü ve beşinci bölümlerde cem ve cem evi ekseninde müzik ve lokma ritüelleri incelenmektedir. Bu iki bölümde Anadolu Alevi müzikal eserlerindeki yemek sembolizmine örneklerle yer verilmektedir. Bu tez Hacı Bektaş Veli Velayetnamesi, Abdal Musa Velayetnamesi gibi eserlerin yanı sıra, Mehmet Fuat Köprülü, Bahaeddin Ögel, Ziya Gökalp gibi önemli Türkologların çalışmaları referans alınarak hazırlanmıştır. Konu inanç ve ritüel bağlamında, tarihsel veriler ışığında göç yolları dikkate alınarak, mevcut kültür kodları yemek ve müzik ilişkisi üzerinden incelenmiştir. Anahtar Sözcükler: Anadolu Aleviliği, Cem, Ritüel, Müzik, Lokma, Sembol
dc.description.abstractThe relationship between food and music culture of Anatolian Alevis; introduction, discussion, thesis work and results. In the introduction, the concepts of nutrition and food are examined as well as the importance of food which is possesses rich cultural material in Alevi belief, ritual and literary works. The main part of the thesis is divided into five chapters. In the first chapter, the relationship between food and culture and food symbolism is explained. The second chapter focuses on ritual conceptual dimension. The following chapter examines the history, migration routes and religious motifs of Anatolian Alevis. In this section, the influence of ancient religions and beliefs on Anatolian Alevi culture and belief system is discussed. In the final two chapters, music and loukoumades  rituals are examined in the axis of Cem and the Cem house (cemevi). In these two chapters, examples of food symbolism in Anatolian Alevi musical works are given. This thesis was prepared with reference to the works of prominent Turkologists such as Mehmet Fuat Köprülü, Bahaeddin Ögel, Ziya Gökalp, as well as works such as Hacı Bektaş Veli Velayetnamesi and Abdal Musa Velayetnamesi. In the context of belief and ritual, the subject is examined through the relationship between food and music in light of historical data. Keywords: Anatolian Alevism, Cem, Ritual, Music, Loukoumades , Symbol(ism)en
dc.identifier.endpage83en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vjszP7PzV0HebcjFEvDfwKlcUFjG58yJm_K2y-7psI_-k2wJJMOekSEECq2c4Rx3
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4382
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vjszP7PzV0HebcjFEvDfwKlcUFjG58yJm_K2y-7psI_-k2wJJMOekSEECq2c4Rx3
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectSosyoloji
dc.subjectAleviler
dc.subjectAlevilik
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectCem
dc.subjectSociologyen_US
dc.subjectAlawisen_US
dc.subjectMüzik
dc.subjectAlawiismen_US
dc.subjectCemen_US
dc.subjectMüzik kültürü
dc.subjectMusicen_US
dc.subjectYeme tutumu
dc.subjectMusic cultureen_US
dc.subjectEating attitudesen_US
dc.subjectYemek kültürü
dc.subjectFood cultureen_US
dc.titleAnadolu Alevilerinin yemek (Lokma) müzik kültürü ilişkisi
dc.titleThe relationship between meal (Loukoumades) music culture of Anatolian Alevisen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files