Lise öğrencilerinin fast food tüketim durumlarının ve alışkanlıklarının saptanması

dc.contributor.advisor Şeker, Şahende Esin
dc.contributor.author Akdağ, Havva Nur
dc.date.accessioned 2024-05-27T22:46:03Z
dc.date.available 2024-05-27T22:46:03Z
dc.date.issued 2015
dc.department Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Araştırma İbn-i Sina Anadolu Lisesinde eğitim görmekte olan 200 öğrenciye uygulanan anketlerden elde edilen verilere dayanmaktadır. Çalışma kapsamında lise öğrencilerinin fastfood tüketim durumları ve alışkanlıkları saptanmıştır. Araştırmaya alınan kişiler 15-17 yaş grubundaki kız ve erkek öğrencilerdir. Araştırmaya katılan 200 öğrencinin 114'ünü kız, 86'sı erkek öğrencidir. Öğrencilerin antropometrik ölçümlerin ortalaması incelendiğinde persentil değerleri arasında olduğu görülmüştür. Yapılan anket çalışması değerlendirildiğinde katılımcı ailelerinin %48'i çocuklarının dışarıda yemek yemesini bazen onaylamakta, %40'ı onaylamamaktadır. Ailelerin %87,7'si çocuklarının dışarıda aç kalmaması için onaylamakta, %73,9'u sağlıklı olmadığı için onaylamamaktadırlar. Öğrencilerin %70,7 hafta sonu, %10,1'i hafta içifastfoodrestoranlarına gitmektedir. Öğrencilerin%51,5'i evindenfastfoodyemek getirmemekte,%19'u evinden fastfood yemek getirmektedir. Öğrencilerin %54,3'ünün çayı, %23,5'i ayran/sütü, %21,6'sı meyve suyunu ve %15,1'i Neskafeyi her gün tüketmektedir. Öğrencilerin %41,7'si tostu, %34,5'i tatlıyı, %33,8'i patates kızartmasını, %30,7'si poğaça ve simitti haftada bir tüketmektedirler. Anahtar Kelimeler:Adölesan, Fastfood, Yiyecek içecek, Tüketim alışkanlıkları
dc.description.abstract Researchdata is obtainedbyquestionnairesadministeredto 200 studentswhoarestudying in İbn-i Sina High School. Fast-foodconsumption, andhabits of highschoolstudentsareidentifiedunderthisresearch. Studentsare in the 15-17 agegroup. 114 femaleand 86 malestudentsparticipated on thequestionnaires. Whenstudent'sheight, weight, BMI, waist / hipratiowereexaminedtheyallfoundto be betweenthepercentilevalues. %48 of theparticipant'sfamiliesapprovedthattheirchildren can eatoutside, but the %40 of themdeclinedthat. %87,7 of approvedfamiliessaidthatthereason is avoidingtheirchildren'sstarvation, while %73,9 of declinedfamiliesfoundtheoutside-foodunhealthy. %70,7 of themgofastfoodrestaurants in weekendswhile %10,1 go in weekdays. %19 of studentsbringfastfoodfromtheirhomeswhile %51,5 do not. %54,3 of themconsumetea, %23,5 consumemilkandyoghurtwater, %21,6 consumefruitjuiceand %15,1 consumenescafe in dailybasis. %41,7 of studentsconsumetoast, %34,5 consumedessert , %33,8 consumefrenchfriesand %30,7 consumepastryandbagelonce a week. Keywords :Adolescent, Fastfood, Foodandbeverage, Consumer habits en_US
dc.identifier.endpage 84 en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/3247
dc.identifier.yoktez https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=Br_XTptK8CZ70f0JGX9xEusEcNeR300xCfX7OSsFoIPoOy5ApON5IjK0SDlfxySZ
dc.language.iso tr
dc.subject Beslenme ve Diyetetik
dc.subject Beslenme
dc.subject Beslenme alışkanlıkları
dc.subject Nutrition and Dietetics en_US
dc.subject Beslenme bozuklukları
dc.subject Nutrition en_US
dc.subject Nutritional habits en_US
dc.subject Ergenler
dc.subject Nutrition disorders en_US
dc.subject Fast food
dc.subject Adolescents en_US
dc.subject Fast food en_US
dc.subject Lise öğrencileri
dc.subject High schools students en_US
dc.title Lise öğrencilerinin fast food tüketim durumlarının ve alışkanlıklarının saptanması
dc.title Determination of fast food consumption and habits among high school students en_US
dc.type Master Thesis en_US

Files